top of page

Kırgızistan Cumhurbaşkanı, Üçüncü Yılını Bitirirken Önemli Olaylara Bakış

Eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev sebebiyle yolsuzluklarla çalkalandıktan sonra Kırgızistan'da iktidara gelen Sadyr Japarov, barışçıl adımlar atarak yeni bir anlayıştaki döneme imza attı. Eski cumhurbaşkanlarını bir araya bile getirdi.


Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov

Kırgızistan'da cumhurbaşkanının her şeyi bildiği ve her şeyi kontrol ettiği politikasının üçüncü yılında yolsuzlukla mücadelenin ikinci aşaması açıklandı. İktidara meydan okuyacak güçlü bir muhalefet yok ve bunu protesto eden politikacılar ve sivil aktivistler demir parmaklıklara kapatıldı. Geçen yıl kitlesel isyana hazırlık şüphesiyle tutuklanan 24 siyasetçi ve sivil aktivistin davası henüz sonuçlanmadı. Halkın itirazına rağmen cumhurbaşkanının inisiyatifiyle ulusal bayrağın tasarımı değiştirildi.



Eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev
Eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev

Şubat'ta Atambayev Cezaevinden Tedavi İçin Çıktı


Ondan önce Yüksek Mahkeme, Batukaev davasında Atambaev'e verilen önceki cezaları iptal etti ve davayı yeniden görüşülmek üzere Birinci Mayıs Bölge Mahkemesine gönderdi. Aynı gün bölge mahkemesi eski başkanın tedavi için yurtdışına gitmesine izin verdi.


"Bugün sabah saat 5'te oğlu Kadir'le birlikte İspanya'ya uçtu. Ne zaman geri dönüleceği tedavi ve teşhise bağlıdır. Çünkü kalbi iyileştirir. Bel fıtığı nedeniyle başka bir ameliyat geçirebilir. Kesinlikle tekrar gelecektir" dedi partiden meslektaşı Kunduz Joldubaeva.


Almazbek Atambaev, 2020 yılında suç lideri Aziz Batukaev'in yasadışı olarak hapishaneden serbest bırakılmasından suçlu bulunarak 11 yıl iki ay hapis cezasına çarptırıldı.

Eski cumhurbaşkanı cezaevinden çıktığında kısa soruları yanıtladı ve aleyhindeki tüm ceza davalarını reddetti.


Atambayev, baş aktör olduğu Koi-Tash olayıyla ilgili mahkeme toplantılarına katılmayı zaten reddetmişti. Artık İspanya'ya gittiği için duruşma onun yokluğunda yapılıyor. Ancak mahkeme sürecinin nasıl sonuçlanacağı henüz bilinmiyor.


Kırgız hükümeti, "sen bana dokunma, ben de sana dokunmayacağım" anlaşmasıyla eski cumhurbaşkanını hapisten çıkarmış görünüyor.



sadyr japarov
Sadyr Japarov, Dubai'deki toplantı hakkında her eski cumhurbaşkanıyla ayrı ayrı görüştü

Eski Cumhurbaşkanları İle Tek Tek Görüşüldü


Almazbek Atambaev'in hapishaneden serbest bırakılmasından birkaç gün sonra, 18 Şubat'ta Sadyr Japarov, Kırgızistan'ın eski cumhurbaşkanlarını Dubai'de bir araya getirdi.


Toplantıya Askar Akaev, Kurmanbek Bakiev, Roza Otunbayeva, Almazbek Atambayev ve Sooronbay Jeenbekov katıldı. Sadyr Japarov konuşmasında, bu toplantının amacının Kırgız halkını birliğe, siyasi birliğe gelmeye, bölünmeleri durdurmaya çağırmak olduğunu vurguladı.

Moskova'da siyaset uzmanı olan Arkady Dubnov, kaynaklarına dayanarak Dubai'de gerçekleşen bu toplantının dört saatten fazla sürdüğünü, Atambaev'in sonuna kadar beklemediğini ve İngilizce olarak ayrıldığını bildirdi.


Bu olay, Sadyr Japarov'un önceki beş cumhurbaşkanının ulaşamayacağı iki büyük görevi üstlendiği bir dönemde meydana geldi: "Kumtor" altın madenini devlete iade etmek ve Özbekistan'la yaşanan sancılı sınır anlaşmazlığına son vermek. otuz yıldır öfkeli. Dubnov'un ifadesiyle bu, "durumu güvenle kontrol ettiklerini gösterdikleri" anlamına geliyor.


Toplantıya katılan eski başkanlardan ikisi bir bildiri yayınlayarak tutumlarını netleştirdi.


İlk konuşan Almazbek Atambaev, toplantıya Sadyr Japarov'un daveti üzerine gittiğini, bunun beklenmedik bir olay olduğunu kaydetti. Bakiev'in Kırgızistan'a dönüşü iki farklı şey.

"Ülkemizde Bakievlerin barış ve birlik içinde Kırgızistan'a dönmesi iki farklı konudur. Onlara bir bakış tamamen farklı bir sonuç verir. Çok kan döküldü, unutulmayacak çok şey var. Elbette suçlular hesap vermeli. Öncelikle mağdur yakınlarının onları affetmesi gerekiyor. Almazbek Atambaev, Başkan Sadyr Japarov'un söylediklerimi dinleyip doğru kararı vereceğine inanıyorum" dedi.


Askar Akaev, Sadyr Japarov'un siyasi anlayış ve insani cömertlik gösterdiğini yazdı.


"Elbette devletin güçlendirilmesi, halkın birlik ve beraberliği cumhurbaşkanının doğrudan ve temel anayasal görevidir. Bu görevi pratikte yerine getirmeye başlaması memnuniyet verici" dedi Askar Akaev.


Sadyr Japarov, Dubai'deki toplantı hakkında her eski cumhurbaşkanıyla ayrı ayrı görüştüğünü doğruladı.


"Dubai'de herkesi toplamadan önce Sooronbai Sharipovich ve Almazbek Sharshenovich'i Bişkek'te aynı masaya oturtup barıştırdık. Barıştılar ve birbirlerini affettiler" dedi Başkan Sadyr Japarov "Kabar" ajansıyla yaptığı röportajda.



Yolsuzlukla Mücadelede Kusma Aşaması Sona Erdi


25 Mayıs'ta Ulusal Güvenlik Komitesi Ulusal Komitesi Başkanı Kamçibek Taşiev, yolsuzlukla mücadelede yeni bir aşamaya geçildiğini duyurdu. Facebook sayfasından yaptığı çağrıda, yolsuzluk yaparken yakalananların şu ana kadar verdikleri zararları ödeyip indirimli cezayla paçayı sıyırmaları halinde kurtulamayacaklarını, kanunun öngördüğü en ağır cezayla cezalandırılacaklarını söyledi. .


Kırgızistan'da bir liderin yolsuzluk şüphesiyle tutuklandığı birçok vaka yaşandı ve bazıları tutuklanmaktan kurtuldu.


Kırgızistan'da Nisan ayında Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı'nın 13 çalışanı ve Vergi Dairesi'nin 10 çalışanı yolsuzluk şüphesiyle tutuklandı.


Ayrıca çeşitli kamu kurumlarında görev yapan yöneticiler de rüşvet şüphesiyle gözaltına alınıyor.


Sadyr Japarov, yolsuzlukla mücadeleden son 2,5 yılda bütçeye 10 milyar som geldiğini söyledi.

"Genel olarak Başsavcılık, İçişleri Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın toplam tutarı 10 milyar somun üzerindeydi. İlgilenen varsa bir komisyon oluştursun ve kontrol etsin: Kimden, ne kadar para aktı ve hangi gün hazineye gitti, her şey açık. Saklanacak hiçbir şey yok. Kimden ne kadar para alındığını kamuoyuna açıklasaydık daha iyi olurdu. Ancak çoğunun "gizlilik" talebi var. Bu yüzden isimlerini açıklayamayız" dedi cumhurbaşkanı 14 Nisan'da devlet tarafından işletilen "Kabar" ajansına.



Kaynak : BBC Kırgızistan

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page