top of page

Kızıldeniz Dünya Ticaretini Sarsacak

Biden liderliğindeki bazı dünya liderleri, "Kızıldeniz'deki son durum dünya ticaretini sarsacak." açıklamasında bulundu.



gemi

BBC haberine göre bölgede yaşanan olaylar Kızıldeniz'i ve dünya ticaretini büyük oranda olumsuz etkiliyor.


Söz konusu haber şu şekilde :


Kızıldeniz'deki durumdan sadece girişimcinin değil, siparişi veren müşterinin de zarar görmesi oldukça muhtemel. Çünkü beklenen ürün zamanında gelmiyor. Bazı durumlarda müşterinin bir hafta geciken ürünü reddetmesi mümkündür.


Kızıldeniz neden bu kadar önemli?


2021 yılında devasa bir konteyner gemisi Süveyş Kanalı'nı tıkamış ve dünya ticaretine büyük etki yapmıştı. Birkaç gün içinde milyonların kaybolduğu tahmin ediliyordu.

Bu deniz dünya ticaretinin ana arteri olma gücüne sahiptir. Çok önemli bir fiziko-coğrafi alanı kapsıyor. Kızıldeniz, Süveyş Kanalı'nın güneyinde yer alır ve Asya ile Avrupa arasındaki en kısa nakliye rotasıdır. Deniz veya okyanus yoluyla nakliye, tonlarca kargo taşımanın en ucuz yollarından biridir. Demiryolundan daha ucuz. Dolayısıyla satılacak malın fiyatını doğrudan etkiler. Satılacak malın fiyatında nakliye maliyetleri, üretimde kullanılan hammaddeler ve işgücüne ödenen ücretler dikkate alınır.


Dünya ticaretinin yüzde 12-15'i Kızıldeniz'den geçiyor. Bu da yılda 1 trilyon dolar değerinde malın taşındığı anlamına geliyor.

Diğer tarafta Cibuti ile Yemen arasında Bab el-Mendeb adında bir boğaz var.

Dar olmasına rağmen petrol ve doğal gazın taşınması için stratejik bir güzergahtır.

Boğazdan her gün milyonlarca varil petrol ve yakıt taşınıyor.


Bu bölgede güvenlik sorunları yaşanırsa gemiler rota değiştirip Afrika kıtasını dolaşmak zorunda kalacak.



Kızıldeniz Ticari Yol Haritası
Kızıldeniz Ticari Yol Haritası


Böyle bir durum ortaya çıkarsa ve dolambaçlı yol gerekiyorsa gemiler 10 gün daha yol almak zorunda kalacak ve maliyetler artacak. Sonuç olarak müşterilerin malları daha pahalı hale gelecektir.


Dolayısıyla Kızıldeniz'de bir sorun varsa etkisi tüm dünyayı etkileyecektir.


Ticaret yolunda son durum


Husi saldırıları, İsrail'in, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 25.700 Filistinlinin öldüğü Gazze'ye karadan saldırmasının ardından geldi. Savaş, Hamas militanlarının 7 Ekim'de İsrail'in güneyine yaptığı benzeri görülmemiş sınır ötesi saldırıyla alevlendi; bu saldırıda çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişi öldürüldü ve 250 kişi rehin alındı.


O zamandan beri, ticari kargoyu korumak için 10 ülkenin desteklediği ABD liderliğinde bir koalisyon kuruldu ve bu da Kızıldeniz'in uluslararası ticaret için ne kadar önemli olduğunun altını çizdi.


Her yıl Süveyş Kanalı'ndan geçen 17.000 ticari geminin de bu su yolundan geçmesi gerekiyor. Taşıdıkları malların değeri dünya ticaretinin yaklaşık %10'u yani 1 trilyon dolardır. Husi saldırısı tehdidi gemileri bölgeden kaçmaya zorlarsa, bu durum Doğu Asya'dan Avrupa'ya seyahat süresini 25 günden 34 güne çıkaracak ve malların maliyetini artıracaktır.


Husi isyancıları, Hamas'la dayanışma içinde, Kasım ayından bu yana Bab el-Mendeb Boğazı'ndaki ticari gemilere saldırıyor. Husiler Yemen'in büyük bir bölümünü kontrol ediyor, İran tarafından destekleniyor ve Suudi Arabistan, ABD ve İsrail'i düşman olarak görüyor. İsrail'in ticaret filosunu hedef aldıklarını söylediler ancak İsrail ile ilgisi olmayan gemilere de insansız hava araçları ve roketlerle ateş açıldı.


Süveyş Kanalı ticaretin can damarıdır


Süveyş Kanalı Mısır'ın ana gelir kaynaklarından biridir. Dar kanaldan yılda 17.000-19.000 gemi yük taşıyor. Çeşitli malların yanı sıra tonlarca petrol de buraya taşınıyor. 2021 yılında devasa bir konteyner gemisi kanalda mahsur kaldı ve birkaç gün boyunca trafik tamamen tıkandı. Konteyner gemisinin karaya oturmasıyla ilgili özel bir soruşturma da sürüyordu. Rüzgar nedeniyle geminin ucunun kıyıya çarptığı belirtilirken, bazıları da bunun mürettebatın hatasından kaynaklandığını söyledi. Sonuç olarak Süveyş Kanalı'nın birkaç gün boyunca abluka altına alınması dünya ticaretini olumsuz etkiledi. Maliyetinin milyarlarca dolar olduğu tahmin ediliyordu.


Ever Given, 400 metre uzunluğunda, 219.076 ton yük taşıyabilen dev bir gemidir. 2018 yılında piyasaya sürüldü. Gemiyi hareket ettirmek için binlerce ton kum ve çamurun taşınması gerekiyordu.


Kaynak : BBC Kırgızistan

10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page