top of page

Masal Dedemiz Yücel Feyzioğlu

Altaylar'dan Makedonya'ya Türk masallarının dedesi Yücel Feyzioğlu, 32 kitapta Altaylar, Anadolu, Azerbaycan, Gagavuz Yeri, Tataristan, Dağıstan, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Özbekistan, Türkmenistan, Yakutistan, Uygurlar, Çuvaşistan, Kıpçak, Hakas ve Tuva’dan, Kerkük'ten, İran Türklerinden, Başkurdistan, Makedonya, Nogay, Karay ve Kumuklardan halk hikâye ve masallarımızla bizi buluşturan değerimiz.


1946 yılı, Kars doğumlu sanatçı Yücel Feyzioğlu; 1972 yılında Almanya'ya göç etmek zorunda kalması sonucunda Goethe Enstirüsünde dil eğitimi almıştır. Andersson Yazarlık Akademisini bitirdikten sonra Türkiye ve Almanya'da öğretmenlik yapmıştır. TRT INT tarafından açılan "AB - Türkiye İlişkileri" konulu yarışmada Danışman adlı öykü ile birincilik ödülü almıştır.


Keloğlan kitapları dizisi ile Çocuk Edebiyatçıları Birliği, Masal Ödülü kazanmıştır.


1979 Sanat Emeği Ödülü, 1987 Yunus Nadi Gençlik Ödülü, 1997 Ömer Seyfettin Hikaye Özel Ödülü aldığı diğer ödüllerden sadece birkaçıdır.


Alman Yazarlar Birliği (VS) üyesi olan Feyzioğlu, Kıbrıs - Balkanlar - Avrasya Türk Edebiyatı Vakfı - KIBATEK Almanya Temsilcisidir.


Masalların çocukların hayal gücünü besleyerek yaratıcı yeteneğini geliştirdiğini, insanın iç çatışmalarını ve toplumla olan zıtlığını uyumlu hale getirdiğini, genel olarak insanların içsel enerji kaynağı edinmesinde önemli bir işleve sahip olduğunu dile getiren Yücel Feyzioğlu'nun kitapları birçok dile çevrildi.


Yücel Feyzioğlu: “Çatışmalı bir ortamda hayatı anlamlı, duyarlı kılmak kolay iş değildir. Bu bıktırıcı kavgalarla çok insan yaşama sevincini yitirmektedir. Anlamlı bir yaşam ise insanın tüm içsel ve ruhsal enerji kaynaklarını aydınca açıp hayal dünyasını harekete geçirmesine bağlıdır.”


ALTAYLARDAN MAKEDONYA'YA MASALLARIMIZIN DEDESİ


Bütün Türk topluluklarının ve Mezopotamya’nın binlerce yıllık geçmişe dayanan masal geleneği 32 kitapta tamamlandı ve yayımlayan Masal Dedemiz Yüel Feyzioğlu; Altaylar, Anadolu, Azerbaycan, Gagavuz Yeri, Tataristan, Dağıstan, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Özbekistan, Türkmenistan, Yakutistan, Uygurlar, Çuvaşistan, Kıpçak, Hakas ve Tuva’dan, Kerkük-İran Türkmenlerinden, Başkurdistan, Makedonya, Nogay, Karay ve Kumuklardan halk hikâyeleri ve masallarımızla bizi buluşturuyor.


Yücel Feyzioğlu'na ait Kardeş Masallar Dizisi ve tüm eserleri Doğu Batı Yayınları'ndan temin edilebilir.


68 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page