top of page

Moskova'daki Saldırı ve Rus İstihbarat Açığı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova saldırı sebebiyle ilan ettiği ulusal yas gününde, Rusya'nın Moskova dışındaki Novo-Ogaryovo devlet konutunda bulunan bir kilisede Crocus Belediye Binası saldırısı kurbanlarının anısına mum yaktı. Ancak bu saldırının Ukrayna ile fazla meşgul olan Rus istihbaratının açıkları olduğu görüşlerini ortaya çıkardı.



putin

Rusya'nın güvenlik güçleri, Vladimir Putin'in muhaliflerini tutuklama konusunda acımasızca etkili oldu, ancak Moskova yakınlarında düzenlenen toplu bir silahlı saldırıya hazırlıksız yakalandığı sonucuna dair sorularım gündeme getirdi ve bu durumun öncelikleri, kaynakları ve istihbarat toplanmasıyla ilgili sorulara cevap aranıyor.


Rusya içinde Ukraynalı sabotajcıları avlamak, Kremlin karşıtı aktivistleri kontrol altında tutmak ve düşman yabancı istihbarat teşkilatlarının operasyonlarını aksatmakla görevlendirilen Sovyet dönemi KGB'nin ana varisi olan FSB'nin işleri olarak listeleniyor.


Eski ABD istihbarat yetkilileri ve Batılı güvenlik analistleri, bunun , saldırının sorumluluğunu üstlenen IŞİD-K gibi İslamcı militanların oluşturduğu tehditler de dahil olmak üzere diğer tehditleri neden gözden kaçırmış olabileceğini açıklamaya yardımcı olduğunu söylüyor.


Teşkilatın Moskova istasyon şefi olarak görev yapan eski kıdemli CIA operasyon yetkilisi Daniel Hoffman, Reuters'e "Her şeyi yapamazsınız" dedi.

Hoffman : “Yerel halk üzerindeki baskıyı artırıyorsunuz ve bazen potansiyel bir terör saldırısıyla ilgili ihtiyacınız olan istihbaratı alamıyorsunuz. İşte bu noktada başarısız oldular. Ukrayna'daki savaşla ve siyasi muhalefetle uğraşırken aşırıya kaçmış olmaları mümkün. Rusya bu sefer gözden kaçmış."



moskova saldırısı


FSB, Cuma günkü konser salonu saldırısının "özenle" planlandığını ve silahlı kişilerin silahlarını dikkatlice gizlediğini söyledi.


Putin Pazartesi günü saldırıyı radikal İslamcıların gerçekleştirdiğini söyledi ancak Rusya'nın hâlâ bu emri kimin verdiğini anlamak istediğini ve Ukrayna'nın cevaplaması gereken birçok soru olduğunu söyledi. Ukrayna herhangi bir müdahaleyi reddediyor.


Pazartesi günü saldırının istihbarat servisinin başarısızlığını temsil edip etmediği sorulduğunda Kremlin, Rusya'nın Batı ile arasındaki ayrılığın istihbarat paylaşımının eskisi gibi gerçekleşmediği anlamına geldiğini söyledi.


Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov , "Maalesef dünyamız hiçbir şehrin, hiçbir ülkenin terör tehdidine karşı tamamen bağışıklık kazanamayacağını gösteriyor." dedi.

Rusya'nın istihbarat servislerinin ülkeyi savunmak için yorulmadan çalıştığını da sözlerine ekledi.


Yine de Cuma günkü, en az 139 kişinin öldüğü ve 180 kişinin yaralandığı silahlı saldırı, Putin'in Rus halkına uzun süredir verdiği sözlerden birini baltaladı: istikrar ve güvenliğin sağlanması.

Bu durum aynı zamanda ara sıra yapılan drone saldırılarına rağmen Ukrayna savaşının şiddetinden büyük ölçüde yalıtılmış olan Rus başkentinin bazı sakinlerini de sarstı .



Saldırıyla ilgili olarak gözaltına alınan 11 kişiden dördü terörizmle suçlandı ve sorgulandıktan sonra mahkemeye çıkarıldı: Görünüşe göre birinin kulağı eksikti, diğeri ise bazı milletvekillerinin ölüm cezasının yeniden getirilmesi yönündeki çağrıları sırasında tekerlekli sandalyedeydi. Peskov, bir gazetecinin işkence görüp görmediklerine ilişkin sorusuna yanıt vermeyi reddetti.


UYARILAR KAÇIRILDI MI?


Adamların militan grup olarak İslam Devleti tarafından görevlendirilip görevlendirilmediği ve Batı'nın iddia edip etmediği ya da Putin'in ima ettiği ve Kiev'in açıkça reddettiği gibi bir tür Ukrayna bağlantısının olup olmadığı, orada olduğu gibi görünmeyen uyarı işaretleri vardı. kulak verdi.


Güvenlik analistleri, saldırı ve kaçışın gerçekleştirilme şeklinin, mekanda önceden kapsamlı bir keşif yapıldığının kanıtı olduğunu ve Rus medyasının, silahlı adamlardan birinin daha erken bir tarihte ziyaretine ilişkin CCTV görüntülerini yayınladığını söyledi.


7 Mart'ta ABD'nin Moskova büyükelçiliği Amerikalılara bir güvenlik uyarısı yayınlayarak onlara "aşırılık yanlılarının konserler de dahil olmak üzere Moskova'daki büyük toplantıları hedef alma yönünde yakın planlarının olduğu yönündeki raporların takip edildiğini" söyledi.


19 Mart'ta, yani cinayet serisinden üç gün önce Putin, FSB şeflerine bir konuşma yaptı ve Batı'nın terör eylemiyle ilgili "kışkırtıcı" olduğunu söylediği uyarıları reddetti.


Putin, "Bütün bu eylemler doğrudan şantaja ve toplumumuzu korkutma ve istikrarsızlaştırma niyetine benziyor." dedi.

New York'taki The New School'da uluslararası ilişkiler profesörü Nina Krushcheva, FSB'nin İslam Devleti'ni radarına almış gibi göründüğünü söyledi.


Ancak Putin'in, Rusya'nın ABD liderliğindeki Batı ile varoluşsal bir mücadeleye kilitlendiği yönündeki görüşünün, Moskova'nın ABD'den gelecek bir güvenlik uyarısını gerçek anlamda kabul etmesini zorlaştıracağını söyledi.


"Çok fazla güvensizlik var. Amerika'nın yanlış bilgilendirmeye bulaştığı söylenemez" dedi.



İSLAM DEVLETİ

CIA'in Ulusal Gizli Servisi'ndeki kariyeri boyunca Rusya'da bir süre görev yapan John Sipher, FSB'nin Putin ve hükümetine yönelik siyasi ve diğer tehditlere odaklanmakla çok meşgul olması nedeniyle işi bırakmış olabileceğine inandığını söyledi.


Putin'in saldırıyı Batı'ya ve Ukrayna'ya karşı yeni bir eylemi meşrulaştırmak için kullanacağını tahmin eden Sipher, "(Güvenlik servisleri) insanları korumaktan çok Kremlin'i korumaya yöneliktir" dedi.


Bir başka uyarı da 2 Mart'ta Rusya'nın güneyinde, FSB özel kuvvetlerinin İslam Devleti üyesi olduklarını belirledikleri altı silahlı kişiyi öldürmesiyle geldi.


Adamlardan üçü federal arananlar listesindeydi ve militanlar geçen yıl üç polis memurunu öldürmüştü. FSB bir silah deposu buldu.


7 Mart'ta FSB, Moskova'daki bir sinagoga İslam Devleti örgütü tarafından planlanan saldırıyı önlediğini ve saldırganların çıkan çatışmada öldürüldüğünü açıkladı.


Valle, "Güvenlik güçlerinin Rusya'da bir İslam Devleti ağının bulunduğunu ve silah edinebilecek ve özel kuvvetlere karşı güçlü bir direniş gösterebilecek güçlü bir ağ olduğunu keşfetmesinin, Moskova güvenlik teşkilatlarında alarmı yükseltmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi. bir telefon görüşmesinde söyledi.


İslamabad merkezli araştırma ve haber platformu The Horasan Diary'nin araştırma direktörü Valle, "Belki de öyleydi ama saldırıyı zamanında önleyemediler" dedi.

Ayrıca IŞİD-K'nin 2022'de Kabil'deki Rusya büyükelçiliğine yönelik önceki açıklamaları ve saldırılarından da, grubun hedefinde Rusya olduğunun açıkça görüldüğünü söyledi.


Kaynak : Reuters

11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page