top of page

Moskova'daki Saldırının Perde Arkası

Cuma akşamı Moskova'da Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen saldırıyı IŞİD-H yani IŞİD'in Horasan kolu üstlendi.


terörist


Otomatik silahlarla sivilleri hedef alan ve binada yangın çıkaran saldırganlar, en az 137 kişinin ölümüne, 180'in üzerinde kişinin de yaralanmasına neden oldu. Rusya'nın Bryansk bölgesinde yakalanan ve sorguya alınan dört saldırganın Tacikistan vatandaşı olduğu ortaya çıktı.


IŞİD-H:

IŞİD, 2013 Nisan'da Irak'ta kurulduktan sonra 2014'te Rakka ve Musul'u aldı, Ocak 2015'te de Pakistan ve Afganistan'dan gelerek Irak veya Suriye'deki örgüte katılmak isteyen savaşçıları bölgede topladı. Örgüt, Pakistan Taliban'ından ayrılan militanları da yanına alarak IŞİD'in Horasan kolunun kurulduğunu duyurdu. IŞİD gibi IŞİD-H de sınır ötesi bir halifelik kurma hedefi güdüyor ve IŞİD'in en kanlı kolu olarak biliniyor.


2021'de Taliban'ın Afganistan iktidarını yeniden ele geçirmesinden önce IŞİD-H'nin çok sayıda üst ve orta düzeyde yetkilisi, ABD askerlerinin ve Afganistan hükümetinin operasyonlarıyla öldürülmüştü.

Uzmanlar, ABD güçlerinin ülkeden çekilmesiyle oluşan boşlukta örgütün yeniden ivme kazandığına değiniyor. Ayrıca örgüte bazı Arap ülkelerinden, Tacikistan, Özbekistan, Çeçenistan, Hindistan, Bangladeş ve Çin'den gelenlerin de katıldığı belirtiliyor.

Taliban ilişkisi: Taliban, IŞİD-H'nın ülkedeki faaliyetlerini engellemeye çalıştığını belirtse de örgütün saldırılarındaki artış, Taliban'ın imkanlarının örgütü zayıflatmaya yeterli olmadığını gösteriyor. Taliban ve IŞİD-H, 2015'te birbirlerine karşı savaş ilan etmişti. Yıllar içinde onlarca Taliban ve IŞİD-H üyesinin öldüğü çatışmalar yaşandı.


IŞİD-H, en son 3 Ocak 2024'te İran'ın Kirman kentinde yaklaşık 100 kişinin öldüğü bombalı saldırıyı üstlenmişti.


Uzmanlar, IŞİD-H'nın Rusya'ya yönelik terör saldırısının arkasında Rusya'nın Suriye iç savaşına müdahil olmasının ve Beşar Esad rejimine destek vermesinin etkili olabileceğini öne sürüyor.

Örgütün hedefinde Avrupa ülkeleri de bulunuyor. Almanya, son yıllarda çok sayıda IŞİD-H taraftarını gözaltına aldığını duyurdu. IŞİD-H liderleri, Avrupa ülkelerindeki Kur'an yakma eylemleri nedeniyle İsveç, Hollanda ve Danimarka'yı misilleme saldırılarıyla tehdit etmişti.


Kaynak : Aposto

8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page