top of page

Nerde Hareket, Orda Bereket

Hemen her markanın kendine ait bir mobil uygulaması var. Gün içinde cep telefonlarına indirilen mobil uygulamaların sayısı ile silinen uygulamaların sayısı kafa kafaya denk sayılır. Peki, başarılı mobil uygulamanın sırrı nedir?


Cep telefonu, mobil uygulama

Bol bol reklam verildi, haberler yapıldı, duyurularla çok sayıda insana ulaşıldı, markanın bir mobil uygulamasını sağır sultan bile duydu ve mobil uygulama, cep telefonlarına indirilmeye başlandı.


Ama o da ne?

Bir iki gün içinde hızlıca uygulamanın silindiği gözlemlenmeye başlandı.

Mobil uygulamanın silinme sebepleri ne olabilir?


"Sevgi" ve "fayda" sağlayan her uygulamanın yeterince sadık müşteri oluşturacağına dair görüşler şimdiye kadar öne çıkıyordu. Ancak pazarlama tekniklerinin bezdirici etkileşimleri, KVKK - Kişisel Verilerin Korunması Kanuna bile geçmeyi başardı.


Ortalıkta pazar mallarına çevrilen elektronik posta ve cep telefonu numaraları, yaklaşık yirmi yıl boyunca pazarlama birimleri tarafından satın alınan veriler oldu. Nereden ve nasıl elde edildiği belirtilmeyen bu veriler, ulaşılan her müşteri adayında güvensizlik, panik, uzaklaşma hissini geliştirdi. Bu sebeple yirmi yıl gibi köklü bir olumsuz duygunun üzerine sevgi dolu, faydalı bir mobil uygulama cep telefonuna indirilme başarısını elde etse bile, uygulama üzerinden gönderilen aşırı bildirim ve sırf uygulama indirildi diye posta kutusunun dolup taşması, istenmeyen posta kutusuna giden bir markanın ilk talihsizliği oluyor.


Rahatsızlık verici bu davranış biçimlerinin önüne kanun ile geçilmeye çalışılması da çok büyük bir katkı sağladı denilemez.


Bu sebeple bir uygulamanın dozunda ve faydalı olduğu sürece bildirim, posta gönderimi yapması; dengeli bir ritim tutturulması önemlidir.


Peki, dozunda bildirimlerin tespit edilmesi mümkün müdür?

Evet.


Şöyle ki; müşterileri tanımak, pazarlamanın asli görevidir ve müşterisini tanımayan bir pazarlamanın başarısından hiç kimse söz edemez.


Müşterisine doğru posta ve bildirim gönderip bıkkınlık vermemek, tamamen pazarlama biriminin başarısıdır. Müşterisinden uzak olmak da keza aynı şekilde pazarlama biriminin başarısızlığıdır.


Müşterisini tanımanın yolları, her marka için farklıdır. Her markanın bir şekilde müşterisi ile temasta olduğu noktalarda güçlü bir analiz ekibi, bu işi çözümleyecek formülün başını çeker.


Doğru iletişim kurulmaya başlamış ise bu noktadan sonra uygulamanın kendi güzelliği gözler önüne çıkabilir.


İyi ve başarılı bir mobil uygulamanın özellikleri nelerdir?


Bol bol hareket. Ne kadar çok parmak hareketine bağlı özellik olursa, o mobil uygulama o kadar çok başarılı oluyor.


Sağdan, soldan, alttan, üstten gelen ekranlar, kayan görüntüler, galeriler, devam devam butonlar... Merak uyandırmayı sağlayacak yeni ve farklı hareketlerdeki etkileşimler, başarılı bir mobil uygulamanın vazgeçilmezidir.


Sadelik. Her türlü harekete rağmen işlerin kolaylıkla yürütülebilmesi için sadelik şart. Karmakarışık dünyadan uzaklaşmak isteyen insanların bu zamanlarda en çok aradığı şey, sadelik. Sadelik, doğrudan kolaylık fikri ile eşleştiği için sade olan bir uygulamanın kolay kullanıma sahip olduğu fikri de peşi sıra gelmektedir.


Kolay erişim. En çok da geçmiş işlemlere ulaşmanın kolaylığı, başarılı bir cep telefonu uygulamasının özelliklerinden.

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page