Bireysel Emeklilik Sisteminde en çok adından bahsettiren konu Devlet Katkısı. Peki Devlet Katkısı, hangi fonda ve nasıl değerlenir?
Bireysel Emeklilik Sistemi, BES adı ile de biliniyor ve Devletin de bu sisteme dahil olması ile iki kanatlı bir sistem haline geldi.
Gönüllü BES ve Zorunlu BES olarak iki ayrı ad ile tanımlanan bu sistem aslında aynı şekilde ve birikim açısından aynı kriterlerle yönetilmektedir. Biri devlet tarafından yönetilen fonların biri de özel sektör tarafından yönetilen fonların bulunduğu havuz denebilir.
Gönüllü BES tarafında yer alan şirketler, kendileri veya anlaşmalı oldukları fon yöneticileri tarafından üretmiş oldukları fonları yönetir ve katılımcıların birikimlerine değer katmaya misyon edinir. Bunda başarılı olan veya olamayan firmaları takip etmek bile başlı başına bir iş.
PYŞ Devri kısa adı ile BES Fonlarınızın bir portföy yönetim şirketine devredilmesi mümkün. Böylelikle fonlarınızın en iyi şekilde yönetilmesi sağlanırken siz de hangi firmanın fonu ne kadar, şimdi hangi fona geçmeliyim derdinden kurtulursunuz.
PYŞ devri için hedeflenen kazancın altında seyreden grafikle, katılımcıdan herhangi bir ödeme talep edilemez. Hedeflenen getirinin (eşik değer) üzerinde grafik seyretmeye başladığında karşılıklı yapılan anlaşmaya göre bu hizmet için ücret kesintisi, BES katılımcısının birikiminden kesilir.
Peki, bütün bunlar olurken Devletin zorunlu kıldığı OKS - Otomatik Katılım Sisteminde işler nasıl seyreder?
Öncelikle OKS'nin aslında çok da zorunlu olmadığını bilmek gerekiyor. Yani adı öyle çıktı ama istenildiği zaman sistemden çıkılabilir.
Sistemin genel özelliklerini maddeler halinde belirtmek gerekirse konu şöyle özetlenebilir.
- OKS, maksimum devlet katkısına kadar sisteme yatırılan her 100 TL için 25 TL Devlet Katkısı yanı sıra, sistemden erken çıkış sürecinde çıkmayıp kalan her katılımcıya 1 defaya mahsus olmak üzere 1.000 TL Devlet Katkısını katılımcının birikimine ekler.
- OKS, katkı paylarını (prim) çalışanın firması öder. Bu da OKS kriterleri gereğince şu an maksimum 60 - 70 TL civarındadır.
- OKS sözleşmesi, katılımcı bağlı olduğu işyerinden ayrıldığında kapatılmaz. Ancak işveren çalışanının işten ayrıldığını ve buna bağlı olarak artık bu sözleşmeye prim yatırmayacağının beyanını emeklilik firmasına bildirir.
- Çalışan, firmasından ayrıldığında OKS sözleşmesine prim yatırmaya devam edebilir.
- Çalışan, çalıştığı firmada başlayan OKS sözleşmesini, daha sonra başladığı işyerindeki OKS sözleşmesi ile birleştirerek tüm haklarını sürdürmeye devam eder.
OKS Fonları ise BES Fonları gibi özgürce yönetilme hakkına sahip değildir.
Her emeklilik firması, OKS için fon kurar ancak bu fon, devletin yönetimindedir. Faizli ve Faizsiz Fon olmak üzere ikiye ayrılır. Bu fonun yönetimi PYŞ'ye devredilemez.
Comments