Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Moskova'yı Hollanda'ya casus göndermeye çalışmakla suçlayarak, Rus diplomatların sınır dışı edilmesine karar verildiği ve Amsterdam'daki Rus büyükelçiliği ticari ataşeliğinin kapatıldığını duyurdu.
Aynı kaynak, Rusya'nın Hollandalı diplomatların Moskova'da çalışmasına izin vermek için vize vermeyi de reddettiğini, St. Petersburg'daki Hollanda Başkonsolosluğu’nun personel eksikliği nedeniyle kapılarını kapatacağını açıkladı.
Fransız haber ajansı AFP'nin haberine göre Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra yaptığı açıklamada, “Hollanda'nın birçok çözüm bulma girişimine rağmen, Rusya Hollanda'ya diplomatik kılıfla istihbarat görevlileri yerleştirmeye çalışıyor. “Bunu kabul edemeyiz ve buna izin vermeyeceğiz”” dedi.
Hoekstra, Hollanda Kamu Yayın Kuruluşu NOS'ta yayınlanan haberde bir soruya yanıt olarak, 10 Rus diplomatın sınır dışı edilmesini beklediğini açıkça belirtti.
Yaklaşık bir yıl önce Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlamasından kısa bir süre sonra Hollanda, casusluk faaliyetlerinde bulunduğundan şüphelenilen 17 Rus diplomatı sınır dışı etmişti. Hollanda medyasına göre ülkede 58 Rus diplomat kaldı.
Buna karşılık Rusya 15 Hollandalı diplomatı sınır dışı etti. O zamandan beri, her iki taraftan da yeni diplomatlar atamak için müzakereler sürüyor. Ancak Hollanda hükümetine göre müzakerelerde “şimdiye kadar başarısız oldular.”
Buna göre “Lahey’deki Rusya Büyükelçiliği'nin Moskova'daki Hollanda Büyükelçiliği'ndeki diplomat sayısını geçen diplomatları görevlendirmemesine” karar verildi.
Amsterdam'daki Rusya ticari ataşeliği 21 Şubat'ta, Hollanda'nın St. Petersburg Başkonsolosluğu ise 20 Şubat'ta kapanacak. Moskova'daki Hollanda büyükelçiliği ise çalışmaya devam edecek.
İki ülke arasındaki ilişkiler, Kasım ayında bir Hollanda mahkemesinin 17 Temmuz 2014 tarihinde MH17 sefer sayılı uçağın düşmesindeki rolleri nedeniyle iki Rus ve bir Ukraynalının gıyabında verdiği kararın ardından ek bir soğukluğa tanık oldu.
Uçak, Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a giderken, Ukrayna'nın doğusunda Moskova yanlısı ayrılıkçılar tarafından kontrol edilen bölge üzerinde Rus yapımı bir füze tarafından vuruldu. Olayda, 196 Hollanda vatandaşı da dahil olmak üzere toplam 298 yolcunun tamamı hayatını kaybetti.
Şubat ayı başlarında uluslararası müfettişler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bizzat imzaladığı kararla Ukrayna'ya girmesine izin verildiğine dair kanıtlar sunulduğunu açıkladı. Ancak Putin'in devlet başkanı olarak dokunulmazlığa sahip olması nedeniyle soruşturmalarını askıya aldılar.
Hollanda medyasında çıkan haberlere göre, bu haftanın başlarında Hollanda'nın Moskova Büyükelçisi Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Moskova, Hollandalı yetkililerin kazadan Rusya Federasyonu'nu sorumlu tutma girişimlerine, bu girişimlerin asılsız olduğunu değerlendirerek son verilmesi çağrısında bulundu.
Kaynak : Şarkul Avsat
Comments