top of page

Özbekistan'da Resmi Temaslar

Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, 8-10 Şubat 2021 tarihlerinde Taşkent'e yaptığı ziyaret kapsamında Özbekistan Hükümeti üyeleri ve ilgili makamlarla bir dizi görüşme gerçekleştirdi.



Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev
Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev

Bu görüşmelerden bazıları; Kültür Bakanı Ozodbek Nazarbekov, Tarım Bakanı Jamshid Khodjaev, İnnovasyon ve Kalkınma Bakanı İbrokhim Abdurakhmonov, Bilgi Teknolojileri ve İletişimin Geliştirilmesinden Sorumlu Bakan Birinci Yardımcısı Oleg Pekos, Gençlik İşleri Ajansı Başkanı Alisher Sadullayev ve Özbekistan Futbol Federasyonu Başkan Birinci Yardımcısı, Ravshan Irmatov.


Genel Sekreter Özbekistan'da resmi temaslarda bulundu


Tarım Bakanı Jamshid Khodjaev ile yapılan görüşmede, tarım alanında çok taraflı işbirliğini geliştirmenin muhtemel yolları, Üye ve Gözlemci Devletlerin tarımsal araştırma merkezlerindeki bilimsel gelişmelerin sonuçlarının, uzmanların ve bilim adamlarının deneyim paylaşımı konuları ele alındı.


Genel Sekreter, 2021 yılında Özbekistan'da Tarımdan Sorumlu Bakanların ilk toplantısının yapılmasını ve bir tarımsal iş forumu düzenlenmesini önerdi.


Taraflar, Türk Konseyi ile BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) arasında bir ortaklık programı başlatılması konusunu üzerinde fikir alış verişinde bulundular.


Kültür Bakanı Ozodbek Nazarbekov ile yapılan toplantıda Taraflar, Türk işbirliği teşkilatları arasında kültür alanında mevcut işbirliğini güçlendirmenin gerekliliğinin altını çizerek, Türk Konseyi şemsiyesi altında, Türk dünyasının zengin kültürel mirasını ve değerlerini yaygınlaştırmaya yönelik daha fazla faaliyet ve etkinlik düzenlenmesi konusunu değerlendirdiler.


Bakan Nazarbekov, Türk dünyasının manevi zenginliğinin ve asırlık tarihinin daha geniş bir şekilde tanıtılmasının ve yeni bir rönesansın başlatılmasına hizmet etmenin önemini vurguladı.

Özbek Hükümeti'nin Özbekistan'da ve yurtdışında Özbek ve Türk halklarının tarihi ve kültürel mirasını koruma çabaları hakkında Genel Sekreter'e bilgi aktaran Bakan, bu faaliyetlere Türk işbirliği teşkilatlarının da aktif olarak katılımını umduklarını belirtti.


Genel Sekreter Amreyev, Özbek tarafının resmi olarak TÜRKSOY'a katılma kararının takdirle karşılandığını ifade etti ve katılım için tüm prosedürlerin en kısa zamanda tamamlanmasını diledi.


B.Amreyev, büyük Türk şairi ve düşünürü, önde gelen devlet adamı Ali Şir Nevai’nin doğumunun 580. yıl dönümü kutlamalarına destek verdiklerini belirterek, Türk Konseyi Ali Şir Nevai Uluslararası Ödülü oluşturularak, bunun “Türk Dünyasının Birliğine Hizmet” başlığı ile verilmesini teklif etti.


Özbekistan’ın tarihi Hiva kentinin Türk Dünyası Kültür Başkenti statüsünün 2021 yılında da devam etmesini önererek, Sekretaryanın Hiva'nın kültürel ve tarihi potansiyelinin tanıtılmasına, planlanan etkinliklere Türk Konseyi Üye ve Gözlemci Devletlerin kültür, edebiyat ve sanat temsilcilerinin katılımının sağlanmasına katkıda bulunmaya hazır olduğunu ifade etti.


İnovasyon Kalkınma Bakanı lbrokhim Abdurakhmonov’la gerçekleştirilen görüşmede Taraflar, Türk Konseyi bünyesindeki mevcut faaliyetlerinin yanı sıra, inovatif ekosistemlerin geliştirilmesine yönelik işbirliğinin güçlendirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulundular.

Genel Sekreter ve Bakan, Teşkilat içinde bir İnovasyon Merkezi oluşturulması, Türk devletleri arasında ortak araştırma projeleri için uluslararası yarışmalar düzenlenmesi, Üye ve Gözlemci Devletlerin önde gelen araştırma enstitülerinde araştırmacılar ve bilim insanları için stajlar düzenlenmesi ve deneyim alışverişi imkânlarını ele aldılar.


B. Amreyev, Türk Konseyi Inovasyon Bakanları 1. toplantısının düzenlenmesini ve Türk Konseyi bünyesinde bir inovasyon teknoparkının oluşturulmasını önerdi.


Taraflar ayrıca, Türk Konseyi çerçevesinde bir İnovasyon ve Teknoloji Transferi Merkezi ile inovasyon ekosisteminin geliştirilmesi için bir merkez kurulması, ortak bilimsel projeler için yarışmalar düzenlenmesi ve Genç Bilim İnsanları ve Araştırmacılar Birliği oluşturması konularını tartıştılar.


Bilişim Teknolojileri ve İletişimin Geliştirilmesinden Sorumlu Bakan Birinci Yardımcısı Oleg Pekos ile yapılan görüşmede Taraflar, Türk Konseyi Üyeleri arasında siber güvenlik, dijitalleşme, e-imza ve e-devlet, yeni çıkan dijital teknolojiler ve uydu hizmeti (dijital yayın) alanlarında daha yakın işbirliğini sağlamak için Teşkilatın devam eden çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulundular.


B.Amreyev ve O.Pekos, BT sektörünün gelişimi için uygun yatırım koşullarının teşvik edilmesi, tarım alanında istatistik için teknolojilerin geliştirilmesi, yazılım ve dijital içerik geliştirme ve teknoloji transferi ile nüfusun bilgisayar okuryazarlığını artırmak için Türk Konseyi bünyesinde daha fazla işbirliğinin önemini vurguladılar.


Gençlik İşleri Ajansı Başkanı Alisher Sadullayev ile yapılan toplantıda, Başkan ülkesinin Örgüt içindeki ilişkilere verdiği önemi vurgulayarak, Türk Konseyi tarafından düzenlenen gençlik ve spor faaliyetlerine katılmaya hazır olduklarını ifade etti.


Genel Sekreter Amreyev, Eylül 2021'de Özbekistan'da düzenlenecek Gençlik ve Spordan Sorumlu Bakanlar beşinci toplantısına ve Genç Girişimciler Forumu'na ilişkin konulara değindi ve bu etkinliklerin genç iş insanları için yeni fırsatlar sunacağını ve iş bağlantılarını genişletmeye katkı sağlayacağını kaydetti.


A.Sadullayev, Türk işbirliği teşkilatlarının platformlarını kullanarak Türk Dünyası gençleri arasındaki işbirliğini geliştirme yolları hakkındaki görüşlerini B.Amreyev ile paylaştı.


Özbekistan Futbol Federasyonu Başkan Birinci Yardımcısı Ravshan Irmatov ile yapılan görüşmede Taraflar, Üye Devletlerde futbolun gelişmesinde daha yakın işbirliğinin önemine işaret ederek, Türk Konseyi himayesinde ortak futbol maçları örgütlenmenin olası yollarını ve özellikle Üye Devletler arasında Süper Kupa maçlarının yanı sıra gençlik ve gençlik kupaları düzenlenmesi imkânlarını ele aldılar.


B. Amreyev ve R. Irmatov ayrıca futbol alanında kalifiye uzman yetiştirme süreçlerinde ileri metodolojik ve yenilikçi teknolojileri teşvik etme konusunda görüş alışverişinde bulundular.


Temasları kapsamında Genel Sekreter Amreyev ayrıca, yazılım ürünleri ve bilgi teknolojileri parkı olan IT-Park Özbekistan'ı ziyaret ederek, burada ürütülen fikirlerin ürünlere dönüştürülmesini ve bu ürünlerin geniş ölçekte ticarileştirilmesini kapsayan kombine süreç hakkında bilgi aldı.


Kaynak : Türk Konseyi

15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page