top of page

Özbekistan ve Arabistan Görüştü

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah’ı kabul etti. Görüşmede Vizyon 2030 ışığındaki yatırımların güçlendirilmesi konuları ele alındı.


Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah’ı kabul etti. (SPA)
Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah’ı kabul etti. (SPA)

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev dün (Cuma) Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah’ı kabul etti. “Orta ve Güney Asya: Bölgesel ilişkiler, Tehditler ve İmkanlar” konulu yüksek düzeyli uluslararası konferans Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te gerçekleştirildi. Konferansta özellikle teknoloji, inovasyon ve yenilenebilir enerji alanlarında umut vaat eden birçok fırsatı sunan krallığın, 2030 Vizyonu ışığında bölgedeki yatırımları teşvik etmenin önemine değinildi.


Suudi Dışişleri Bakanı, kabulü sırasında, Hadimul Haremeyn Şerifeyn, Veliaht Prens, Suudi Arabistan hükümeti ve halkına selamlarını ve takdirlerini ileten Özbekistan Cumhurbaşkanına Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Savunma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Muhammed bin Selman ve Hadimul Haremeyn Şerifeyn Kral Selman bin Abdulaziz’in selamlarını iletti.


Suudi Dışişleri Bakanı Özbek Cumhurbaşkanını Orta ve Güney Asya: Bölgesel İlişkiler, Tehditler ve İmkanlar” konulu yüksek düzeyli uluslararası konferans çerçevesindeki başarısından dolayı tebrik etti. Görüşmede taraflar ikili ilişkileri ve iki ülkenin çıkarlarına hizmet etme noktasında her alanda bunları geliştirmenin yollarını ele aldı. Ayrıca liderler, bölgesel ve uluslararası alanlardaki son gelişmeler ile ortak ilgi alanlarını görüştü.



Prens Faysal bin Ferhan, Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi Prens Faysal bin Ferhan dün (Cuma) erken saatlerde Özbekistan’da düzenlenen konferansın oturum aralarında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Liderler, bölgesel ve uluslararası arenadaki en önemli gelişmeleri ele almanın yanı sıra, iki ülke arasındaki ilişkileri ortak çıkarlara hizmet edecek şekilde geliştirmenin yollarını görüştü. Suudi Dışişleri Bakanı daha sonra Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov ile bir araya geldi. Görüşmede, iki dost ülkenin liderleri ve halklarının isteklerini gerçekleştirmek için çalışan Suudi-Özbek ortak komitesi aracılığıyla, iki ülke arasındaki ilişkilerin boyutları, önemi ve onları daha geniş ufuklara doğru iten yönleri ele alındı. Konferansta, krallığın 2030 vizyonu uyarınca, özellikle inovasyon, teknoloji ve hayati sektörlerde ikili yatırım fırsatlarını değerlendirmenin önemi de ele alındı. Taraflar, çevreyi ve gezegeni korumaya yönelik küresel hedeflere ulaşılmasına güçlü bir şekilde katkıda bulunması noktasında, Suudi Veliaht Prensi tarafından başlatılan “Yeşil Suudi Arabistan Girişimi” ve “Yeşil Ortadoğu Girişimini” görüştü. Bakan Ferhan, Taşkent'te düzenlenen “Orta ve Güney Asya: Bölgesel İlişkiler, Tehditler ve İmkanlar” konulu yüksek düzeyli uluslararası konferansta yaptığı konuşmada, Suudi Arabistan’ın Orta ve Güney Asya ülkeleriyle bilgi alışverişi ve ticaretle başlayan tarihi ve gelişmiş ilişkileri olduğunu ifade etti. Bakan ayrıca, Suudi Arabistan’ın Türkmenistan, Afganistan, Pakistan ve Hindistan’ı birbirine bağlayan dağal gaz boru hattı (TAPI) inşası için finansmanı da dahil olmak üzere, özellikle yenilenebilir enerji alanlarında bölgesel ortaklıklar kurduğuna ve Özbekistan’da 2,5 milyardan fazla yenilenebilir enerji yatırımının yanı sıra, ülkesinin bu ilişkileri çeşitli alanlarda güçlendirmek için çalıştığına dikkat çekti.



Prens Faysal bin Ferhan, Trans-Asya Demiryolu Ağı projesini destekliyor Prens Faysal bin Ferhan, Suudi Arabistan’ın karşılıklı yarar sağlayan ortaklıklar yoluyla bölgesel bağımlılığı güçlendirmenin ve sürdürülebilir küresel bağlantılar geliştirmenin önemine inandığını belirterek, 2030 Vizyonu çerçevesinde ulaşım altyapısı ve lojistik hizmetlere yatırımı artırmak için çalıştığını vurguladı. Ayrıca, 28 ülkeyi 12 bin 500 km demiryolu ile birbirine bağlayan Trans-Asya Demiryolu Ağı projesine desteğini ifade etti. Krallığın 6 ülke ile birlikte işbirliğini geliştirmek ve dijital ekonomilerin gelişimini hızlandırmak amacıyla Dijital İşbirliği Örgütü’nü başlattığını belirten Suudi Bakan, teknik altyapı ve siber güvenliği bölgesel karşılıklı bağımlılığı sağlamak ve artırmak için temel unsurlar olarak değerlendirdi. Dışişleri Bakanı, ülkesinin güvenlik ve refah elde etmek için ortak eylem ve çok taraflı çerçevelerin önemine inandığını ve deniz trafiği özgürlüğü, barış ve siyasi istikrar da dahil olmak üzere bölgeler arasında uluslararası ticaret ortaklıklarını artırmak için uygun ortamı geliştirmek amacıyla ortaklarıyla sürekli olarak çalıştığını belirtti. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı yaptığı açıklamada, “Krallık Afganistan’da diyalog, uzlaşma, anlaşma ve istikrarı kolaylaştırmaya yönelik tüm çabaları ve terörizm ve aşırılıkla mücadeleye yönelik tüm uluslararası çabaları ve bunları finanse etme yollarını desteklemektedir” ifadelerini kullandı. Ayrıca ülkesinin, koronavirüs salgınının etkilerini azaltmak ve küresel ekonomik toparlanmayı desteklemek için uluslararası kuruluşlardaki ortaklarıyla birlikte çalışmaya devam ettiğini vurguladı. Sürdürülebilir ekonomik toparlanmanın sağlanması ve enerji güvenliği ve verimliliğinin sürdürülmesi için iklim değişikliği ile mücadelenin önemini vurgulayan Bakan, Riyad’ın dairesel karbon ekonomisi fikrini sürdürülebilir ve uygun maliyetli bir yaklaşım olarak benimsediğini ve desteklediğini sözlerine ekledi. Veliaht Prens’in duyurduğu Yeşil Suudi Arabistan Girişimi” ve “Yeşil Ortadoğu Girişimi”ne dikkat çeken Bakan, Yeşil Suudi Arabistan Girişimi’nin, karbon emisyonlarını küresel katkıların yüzde 4’ünden fazlasını azaltmak için çalışacağını, aynı zamanda dünyanın en büyük ağaçlandırma projesi olarak önümüzdeki yıllarda ülkede 10 milyar ağaç dikileceğini, Ortadoğu’daki ortaklarla birlikte ise bölgede 40 milyardan fazla ağaç dikileceğini belirtti. Prens Faysal bin Ferhan, konuşmasının sonunda, ülkesinin ortak zorluklarla mücadele ve kalkınma, büyüme ve refah için uygun ortamı teşvik etmek amacıyla ikili işbirliğini artırmanın ve ortaklıklar ve toplu eylem yoluyla çok taraflı çerçeveleri güçlendirmenin yollarını geliştirme arzusunu dile getirdi.


Kaynak : Şarkul Avsat

18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page