top of page
Yazarın fotoğrafıTuvART Haber

Paşinyan'dan Zod Altın Yatağı Açıklaması

Güncelleme tarihi: 19 May 2021

Azerbaycan ve Ermenistan'ın, sınırlandırma sürecini SSCB'de kabul edilen sınırlar temelinde yürüttüğünü belirten Paşinyan, Kelbecer'deki Zod Altın Sahası hakkında bilgi verdi.





Zod maden yatağının bir kısmının Sovyet dönemi Ermenistan topraklarında ve diğer kısmının ise Sovyet dönemi Azerbaycan topraklarında olduğunu belirten Paşinyan, sınırlandırma çalışmalarının Azerbaycan'ın katılımıyla yapılması gereken karmaşık bir süreç olduğunu belirtti.


“Paşinyan: Çoğu soruya yanıt bulmaya çalışıyorum.”

"Çoğu soruya yanıt bulmakla ilgileniyorum. Ancak bu uzun bir süreç ve bugün hemen ele alınması gereken sorunlar var. En önemlilerinden biri iç ve dış güvenliği sağlamaktır ve ne kadar tatsız olursa olsun atılması gereken adımlardan biri de 9 Kasım Anlaşmasının uygulanmasıdır. Dahası, bu sınır görme ile değil GPS koordinatları ile belirlenir. Daha önce de açıklandığı gibi Zod Madeninin bir kısmı Sovyet dönemi Ermenistan'ında ve diğer Sovyet dönemi Azerbaycan'da mevcuttu." dedi.


Zod Altın Madeni Geçmişi


Zod Sahası, Azerbaycan Cumhuriyeti Kelbecer bölgesi ile Ermenistan Cumhuriyeti Başarkeşar (Vardenis) bölgesi sınırında yer almaktadır. Toplam toprakların % 70'i Azerbaycan'ın Kelbecer bölgesinde ve % 30'u Ermenistan'ın Vardenis bölgesinde bulunuyordu.


Azerbaycan'ın Kelbecer bölgesinde bulunan Zod Altın Maden Yatağı, kültür tarihinde yüzyıllardır bilinmektedir. Zok Altın Yatağının tarihçesi ise en az MS 3. bin yıla kadar uzanır.


1970'lerde ve 80'lerde söğüt tarlasında yapılan jeolojik keşifler sırasında antik höyükler, mağaralar, kuyular, antik kaya çökeltileri ve antik cevher parçalarının ayrı höyükleri ve altın madenciliği araçları, insanların 4 - 5 bin yıl önce burada yaşadığını göstermiştir.


Ermenistan, işgalden önce Ermeni nüfusu bulunmayan Kelbecer'e farklı bölgelerden vatandaşlarını getirerek yasadışı bir şekilde iskan ettirmiş ve buranın zengin doğal kaynaklarını da kendi malı gibi işletmiştir. Kelbecer'de altın ve cıva madenleri, işgal süresince yasa dışı bir şekilde işletilmişti. Geliri de Ermenistan'a aktarılmıştı.


Yaklaşık 113 ton altın rezervine sahip olan Zod (Söğüdlü) ile 13 ton rezervli Ağduzdağ ve Tuthun altın madenlerini işgal boyunca işleten Ermeniler, toplam rezervleri 1 milyon tondan fazla olan Akyatak, Levçay, Çorbulak, Kamışlı ve Akkaya cıva yataklarını da yasa dışı olarak kullanmayı sürdürdü.

30 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentarer


Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page