top of page

Bu Sene "Patara Yılı"

Güncelleme tarihi: 29 Kas 2020

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, 2020 yılını Patara Yılı olarak ilan etti.


Fotoğraf Kaynak : Türkiye Kültür Portalı, Patara Antik Kenti
Fotoğraf Kaynak : Türkiye Kültür Portalı, Patara Antik Kenti

Patara Yılı olarak anılmadan önce yaygın olarak bilinmeyen yerleşim yeri hakkında insanlar "Patara nerede?", "Patara'ya nasıl gidilir?", "Patara'da görülecek yerler" gibi aramalar yapmaya başladı.

“ Patara, Muğla'nın Seydikemer ilçesi ile Antalya'nın en batısındaki Kaş ilçesinin Gelemiş Köyü sınırlarında yer alıyor.”

Likya Birliği'nin oy hakkına sahip 16 şehrinden biri olan Patara, Büyük İskender'in kuşattığı kentler arasında yer alıyor. Mitolojik öykülerde Patara'yı su perisi Lykia ile birlikte Apollon'un oğlu Paturus'un kurduğu belirtiliyor.


Noel Baba olarak bilinen Saint Nicholas'ın da Pataralı olduğu söyleniyor.



Patara Antik Kent ve Kısaca Tarihi


Milattan önce on üçüncü yüzyıla ait Hitit metinlerinde Patar olarak adı geçen şehrin Tepecik Akropolü'nde ele geçen seramik parçaları Orta Tunç Çağı özelikleri içermesi sebebiyle ve yine Tepecik'in doğu yamacı eteklerinde ortaya çıkarılan Demir Çağı öncesine ait taş balta, Patara'nın tarihinin ne kadar eskilere gittiğini göstermektedir.


Patara MÖ. 3'üncü yüzyılda Ptolemaios egemenliğine girmesiyle Likya'nın önder kenti durumuna gelir. MÖ. 2'nci yüzyılın başında Likya'nın Seleukos Krallığı tarafından kontrol edilmeye başlanmasıyla Patara, Likya'nın başkenti gibi kabul görür. Bu durum Patara'nın Roma'ya karşı özerkliğini ve Rhodos'a karşı da bağımsızlığını kazandığı MÖ. 167/168 yılında resmileşir ve Patara Likya Birliği'nin başkenti olur. Başkentte Helenistik Dönem'de inşa edilen Meclis Binası ve Tiyatro gibi anıtsal yapılar bu tarihsel süreçle paralellik gösterirler. Roma egemenliğine geçtikten sonra da önemini yitirmeyen Patara, Roma Valiliklerinin adli işlerini gördüğü bir merkez oluşu yanında Roma'nın doğu eyaletleriyle bağlantısını kurduğu bir deniz üssü olarak da önemini korumuştur. MS. 43 yılında Likya, Roma eyaleti olurken, MS. 74'de Likya ile Pamphylia birleştirilerek tek eyalet haline getirilir ve Patara'nın başkentliği devam eder.


İmparator Konstantin'in başkanlık ettiği İ.S. 325'teki İznik Konsülü'nde Lykia'nın tek imza yetkilisi Piskopos Eudemos'un Patara Piskoposu oluşu kentin bu devirde de gözde oluşunun kanıtıdır.


Patara Antik Kenti Ziyaret Saatleri Yaz Dönemi: 08:30-19:30 (15 Nisan-2 Ekim)


Patara Antik Kenti Ziyaret Saatleri Kış Dönemi: 08:30-17:00 (3 Ekim-14 Nisan)


Patara Plajı


Sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın en güzel plajlarından biri olarak bilinen Patara Plajı, Muğla'nın Seydikemer ilçesi ile Antalya'nın en batısındaki Kaş ilçesinin Gelemiş Köyü sınırlarında yer alıyor.


Özel araç haricinde Kaş'tan ve Kalkan'dan Patara dolmuşları ile buraya ulaşım sağlanabilir.




8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page