Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov, 27-29 Haziran tarihlerinde Türkmenistan ve Tacikistan'a çalışma ziyareti gerçekleştirecek. Bu ziyaret, cumhurbaşkanı olarak adı geçen ülkelere yaptığı ilk ziyaret ve sınır ihtilafından bu yana Tacikistan'a yaptığı ilk büyük diplomatik hareket.
Kırgızistan'ın Tacikistan büyükelçi yardımcısı olarak görev yapan siyasi ve diplomasi uzmanı Almaz Kulmatov, bu ziyaretle ilgili olarak şu açıklamaları yaptı.
Elbette Kırgızistan bu ziyaretten çok şey bekliyor. İki ülkenin çatışıp silahlanmasının ardından Cumhurbaşkanımızın çatışmalı ama ebedi komşuya yapacağı resmi ziyaret kuşkusuz büyük umutlar doğuracaktır. Konuşmamız lazım, konuşmazsak iki ülke de sorunu çözmeyecek, boşluklar, anlaşmazlıklar artacak. Hem bizim işimize karışan güçler hem de devletler bizim için şefaatte bulunacaktır. Dolayısıyla Tacikistan'da çalışan bir diplomat olarak bunun çok iyi bir karar, çok iyi bir adım olduğunu düşünüyorum. Bazıları anlamayabilir ve "O bize gelmiyorsa biz neden onlara gidiyoruz?" diyebilir. Değiller. İlk elini uzatan ve ilk selam veren kazanır.
Diğer yandan ülke Başkanlarının konuları açıklığa kavuşturması gerekiyor, görsel temas halinde olmaları, el sıkışmaları , birbirlerini fark etmeleri ve konuşmaları gerekiyor. Kapalı kapılar ardındaki kapalı bir toplantıda, açık açık konuşacak, kimin başlattığını, ne olduğunu, ne yapacağını pek çok şeye kafanızı açmanız gerekiyor.
Bizi birleştiren ve ayıran nedir?
İkincisi, tartışmalı sınır dışında birlikte neyiz? Bunu doğru dürüst analiz edemedik. 20 yıldan fazla bir süredir Tacikistan'da çalışıyorum. Yüzde 60'ı çözülmemiş 984 kilometrelik tartışmalı sınırımız var ve başka neye benziyoruz? Bizim dilimiz mi? Hayır. Bizim tarihimiz mi? Hayır. Bizi birleştiren ve ayıran nedir? Güncel uluslararası meselelerde aynı pozisyonda mıyız?
Ticari ve ekonomik ilişkilere gelince. Komşumuz şimdi Tacikistan'ın dış ticaretinin yüzde 0,8'ini oluşturuyor. Rusya önde, Pakistan, Özbekistan, İsveç... 1999'da yüzde 12 idik. Tavrımız farklıydı. Bütün bunları, hangi alanlarda ortak noktada olduğumuzu, nerelerde bağımsız olabileceğimizi netleştirmemiz gerekiyor.
Diplomasi bıçak sırtıdır.
Diplomasi bıçak sırtıdır. Farklı güçler var. Daha bir şey diyemeden sitenize "İslamcılar uyardı, şimdi müdahale edecekler mi?" diye yazdım. Biz zaten söyledik. Taliban bir hafta içinde Afganistan'ın yüzde 40'ını işgal etti. Afganistan ve komşu Tacikistan'ın 1990'lardan beri kaybolmayan kendi İslamcı güçleri var. sessizler mi?
Bu nedenle, iki devlet başkanının toplantısında yapılan her açıklamanın yerli ve yabancı topluluklarda nasıl algılandığına ve yorumlandığına özellikle dikkat edilmelidir.
Tacikistan Cumhurbaşkanı'nın iade ziyaretini koordine etmek gerekiyor. Her iki tarafın da sorunları kendi başlarına çözebileceklerini söylemeleri daha iyidir.
Commenti