top of page

Sen, Sen Ol!

Sen, sen ol; yüzüncü maymun olma! Üç maymunu oyna! TuvART Haber yazarı Elif Sözer, yeni yazısında Morfik Rezonans etkilerini anlattı.


maymun


TuvART Yazar : Elif Sözer


Japonya’da Koshima Adası’nda bilim insanları tarafından tatlı patateslerle beslenen maymunlar patateslerin kumlu ve kirli olmalarından pek hoşnut olmadıklarını belli ediyordu. Bir gün İmo adlı maymun tesadüf sonucu patatesini suya düşürdü ve kumlarından arınan patatesin daha lezzetli olduğunu keşfedince o günden itibaren patateslerini yıkayarak yemeye başladı. Bunu gören diğer maymunlar da patatesleri yıkayarak yemeye başladı.


Bir müddet sonra patatesleri yıkayarak yiyen maymunların sayısı ‘Kritik Kütle’ diye adlandırılan yüzüncü maymunun patatesleri yıkayarak yemeye başlamasının ardından bir sıçrama yaşandı ve aynı anda çevre adalardaki maymunlar da patateslerini yıkayarak yemeye başladılar.


Onca maymun, bilinen hiçbir şekilde iletişim kurmuş olamazdı. İlk kez böyle bir olayı gözlemleyen bilim insanları, bu adalar boyunca uzanan bir tür morfogenetik yapı ya da alanın varlığı nedeniyle maymunların aralarında iletişim kurduklarını öne sürdüler.


Morfik Rezonans adı verilen bu fenomen yalnızca maymunlar için geçerli değildir elbette. Morfik Rezonansın varlığı insan davranışlarını yönlendiren bir manipülasyon aracı olarak da karşımıza çıkar.


Sosyal veya ana akım medyada sürekli komplo teorileri üreten, insanlara korku salan bir güruh var.

Özellikle belirsizliklerin hâkim olduğu süreçlerde komplocuların peydah olması boşuna değildir. (Bilimsel bilgiyle veya kanıtla konuşanları ayrı tutuyorum.) İnsanın kontrol sanrısının bir müddet sonra ciddi delüzyonlara neden olabildiğini gözlemlediğimiz, kendilerine kutsallık ve kurtarıcı bir görev addederek olabilecek olaylara karşı sürekli felaket senaryoları üreten komplocularla ilgili şunu düşünüyorum: Komplocunun ürettiği felaket senaryosu tamamıyla post-truth, pseudo bilim veya hezeyanlı düşünce olsa bile, bu çarpıtılmış gerçekliğe inanan insanların sayısının artması, -yüz maymun etkisinde olduğu gibi- morfik bir alan oluşturacak ve senaryonun gerçekleşmesine katkı sağlayacaktır.



O yüzden; komplocunun sanrısı, olmasın zihninde yankısı.


Sen sen ol! Yüzüncü maymun olma. Üç maymunu oyna!


Mizaru gibi kötü ‪gözle bakma!‬


Kikazaru gibi, kötüyü dinleme! ‪‬


İwazaru gibi kötü söz söyleme!


12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page