top of page

Sikayetvar.com BES Şikayetleri Hakkında

Özellikle Otomatik Katılım (OKS) katılımcılarının sikayetvar.com üzerinden yaptığı şikayetler, gerçeği yansıtmayan şikayet ve eleştirilerle dolu. Peki, OKS'de doğru şikayet nasıl olmalıdır?


iş yeri


Cevabını bilmek için önce Otomatik Katılımda (OKS) katılım ya da caymak nasıl olur, bilmek gerekiyor.



OKS - Otomatik Katılıma bir çalışan nasıl katılır?


Devletin tasarladığı sisteme göre iş yerleri kademeli olarak OKS'ye çalışanlarını dahil etmek zorundaydı. Günümüzde tüm işletmeler, çalışanlarını OKS'ye dahil etmek zorunda. Bu sebeple çalışanlar, OKS'ye iş verenlerinin anlaşmalı olduğu BES şirketi aracılığı ile katıldığını bilmelidir.




Çalışanın OKS'ye katılmama hakkı var mıdır?


45 yaş üzeri çalışanlar zaten OKS'ye dahil edilmez. Ancak diğer çalışanlar OKS'ye dahil edilir. İşyeri, çalışanlarını OKS'ye dahil etmek mecburiyetinde olduğu için bu tercih çalışan için bulunmamaktadır. Bu sebeple de bu sistem Zorunlu BES olarak halk arasında tanınmaktadır. Ancak çalışan 2 ay içinde OKS cayma hakkını kullanarak sistemden çıkış yapabilir. 2 ay içinde sisteme aktarılan parasını kesintisiz olarak alabilir.




BES'e haberim olmadan beni katmışlar, şikayeti


Bireysel Emeklilik Sisteminde hizmet sunan BES şirketleri, hiç kimseyi habersiz sisteme dahil etmez. Prosedürler son derece ciddi. Çünkü hesaptan düzenli ödeme yapılacak kredi kart bilgileri, kişi adına düzenlenen BES katılım teklif formu; bir kişinin tüm detaydaki kimlik bilgileri ile yapılmaktadır. Bu sebeple haberim olmadan beni BES'e katmışlar şikayeti, OKS yani Otomatik Katılım konusunda bir şikayettir ve burada sorumlu, BES şirketi değil iş verendir. Çünkü iş veren, çalışanlarına bu bilgiyi iletmek zorundadır.



OKS ile dahil olunan BES'ten çıkış nasıl olur?


Buna OKS cayma hakkı denir. 2 ay içinde çalışan, başvuru yapıp OKS cayma hakkını kullanırsa, maaşından iş verenin kesip BES hesabına yatırdığı parayı kesintisiz olarak alır. Ancak çalışan, şu ya da bu sebeple, 2 aydan sonra OKS iptal için başvuru yaparsa, bu defa bu cayma hakkı sürecini aştığı için BES İptal yani BES'ten erken çıkış işlemine dahil olacaktır ve BES kesintileri söz konusudur.



BES şirketlerinin dolandırıcılıkla ithamı doğru mu?


Şikayetvar.com sitesinde en çok kullanılan ifade bu. Ancak gerçeği yansıtmayan bu itham, bir firmanın yanlış bilgilerle karalanması kapsamında aslında suç bile sayılır.


BES şirketleri, OKS sisteminde iş verenin anlaşmalı olduğu bir kurumdur. Dolayısıyla çalışanın yasal zorunluluk olarak katılması gereken OKS sistemindeki tüm bilgiler, şirket tarafından anlaşmalı olduğu BES şirketine verilir. BES şirketi, bu özel bilgilere asla ulaşmak niyetinde olan bir firma değildir ve istese de zaten ulaşamaz. Çünkü BES şirketleri çok büyük kurumsal firmalardır ve KVKK nezdinde ciddi teftişlerden geçer. Bırakın bir kişinin IBAN numarasını, kredi kart bilgilerini elde etmeyi, müşterisi olan kişi izin vermemişse o kişinin cep telefonuna pazarlama SMS'i bile gönderemez.



OKS'de bir katılımcı olup olmadığımı nasıl anlarım?


Zorunlu BES Sorgulama hizmeti olarak anılan bu sorgulama işlemini doğrudan e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. e-devlet kapısında bu hizmet sayfasına ulaşmak için buraya tıklayın.






42 görüntüleme0 yorum
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page