top of page

Şuşa Bildirgesi İmzalandı

15 Haziran 2021 tarihinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl işgalden kurtarılan Şuşa şehrinde resmi bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Azerbaycan Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasında müttefiklik ilişkilere dair Şuşa Bildirgesi imzalandı.


Şuşa Bildirgesi İmzalandı

Söz konusu Bildirge kapsamında taraflar, toprak bütünlüğünü tehdit eden durumlarda birbirine askeri ve diğer gerekli yardımlarda bulunma; Zengezur koridorunu hizmete açma; Türkiye’nin Şuşa Başkonsolosluğu’nu açma; uluslararası düzeyde işbirliğini genişletme; siyasi, ticari ve ekonomik ilişkileri güçlendirme, kültür, eğitim, spor ve gençlik politikası alanlarında ortak etkinlikler düzenleme konularında anlaştılar.


Türk Konseyi Genel Sekreteri Bagdat Amreyev’in belirttiği üzere, Azerbaycan ve Türkiye arasında imzalanan Şuşa Bildirgesi yalnız iki ülke ve halklarının değil, aynı zamanda bütün Türk Dünyasının çıkarlarına hizmet edecektir.


Bagdat Amreyev, Şuşa Bildirgesi’nin Türk devletleri arasındaki kapsamlı işbirliğinin belirgin bir Türklük bilinci ile nasıl daha üst seviyelere evrilmesi gerektiğini gösteren örnek bir belge olarak tarihe geçeceğine inandığını ifade etti.


Amreyev, Şuşa Bildirgesi’nin bölgesel barış, istikrar ve refah için güçlü bir çağrı olduğunu vurguladı. “Bildirge, bölge ülkelerini, tüm tarafların yararına somut projelerle Güney Kafkasya’da yeni bir barış ve istikrar bölgesi oluşturmaya davet etmektedir”.

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page