top of page

Tokayev'in Katar Ziyareti için Basından Notlar

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Jomart Tokayev'in 13-14 Şubat tarihlerinde Katar'a yaptığı iki günlük resmi ziyaret sona erdi. inForm Haber Ajansı, Kazak liderin Katar ziyaretinin yabancı medyadaki yansımalarına ilişkin bir inceleme sunarak ilgili ziyaretin basına yansıyan notlarını paylaştı.


Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Jomart Tokayev
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Jomart Tokayev

Times of Central Asia: "Kazakistan Cumhurbaşkanı, Katar Parlamentosu Yeter Sayısını Konuşan İlk Yabancı Liderler Arasında"

Times of Central Asia, 14 Şubat'ta bir makale yayınladı . Makalede, Kazakistan Devlet Başkanı'nın Katar ziyareti, Katar parlamentosunda yaptığı konuşma ve iki ülke arasında yapılan anlaşmalar ele alınıyor.


“Kazak tarafı ile Katar Emiri Tamim bin Hamad Al-Thani arasındaki müzakerelerin ardından yaklaşık bir düzine belge imzalandı. Ana anlaşma, Kazakistan'ın Kashagan sahasında devlet şirketi JSC QazaqGaz ve Katar'ın UCC Holding'i arasında gaz işleme tesislerinin inşasına yönelik işbirliğinin yanı sıra JSC Samruk-Kazyna ve Kazakistan Bakanlığı arasında enerji ve gaz alanındaki projelere odaklanıyor. Enerji ve Katar'ın Power International Holding'i," diyor makale.


Medya kuruluşu, Kazakistan'ın Katar Büyükelçisi Arman Issagaliyev'in, Cumhurbaşkanı Tokayev'in konuşmasının "Kazakistan'da yaklaşan reformlara ilişkin yorum ve gözlemlerin yanı sıra Orta Doğu ve genel olarak dünyadaki olaylara ilişkin bir değerlendirme içerdiğini" söylediğini aktarıyor.


Makalede, "Ülkedeki ilk parlamento seçimlerinin sadece üç yıl önce yapıldığı göz önüne alındığında, Katar'ın devlet kurumlarının yapısı ve işleyişiyle yakından ilgilendiği görülüyor" deniyor.


BNN Son Dakika: "Kazakistan Cumhurbaşkanı Katar'la Bağlarını Güçlendiriyor: İkili Görüşmeler, Belge İmzalama ve Yatırım Yuvarlak Masa Toplantısı"

Hong Kong merkezli haber sitesi BNN Breaking, 14 Şubat'ta Kazakistan ile Katar'ın bağlarını güçlendirdiğini bildirdi . Toplantıda Başkan Tokayev'in Katar ziyareti, ikili görüşmeler, imzalanan belgeler ve yatırım yuvarlak masa toplantısı ele alınıyor.


İki ülke diplomatik ilişkilerin 30. yılını kutluyor. Tarım, gıda güvenliği, eğitim, sağlık ve enerji alanlarında işbirliği yapmak istiyorlar.


“1993 yılında kurulan diplomatik ilişkilerin 30. yıl dönümü dolayısıyla Cumhurbaşkanı Tokayev'in resmi ziyareti, Kazakistan ile Katar arasındaki tarihi bağların derinleşmesine işaret ediyor. Ekonomik ve diplomatik bağları güçlendirmeye yönelik süregelen çabalar, her iki ülkeden üst düzey yetkililerin katılımına ve işbirliği için yeni yollar keşfetme kararlılığına yansıyor."



toplantı
Fotoğraf: Akorda

Doha News: "Katar ve Kazakistan birçok anlaşmayla bağlarını güçlendiriyor"

Doha News, 14 Şubat'ta Başkan Tokayev'in ziyareti sırasında Katar ile Kazakistan arasında imzalanan çok sayıda anlaşmaya ilişkin bir makale yayınladı .


Toplantıda iki ülke arasında karşılıklı hukuki yardım anlaşması ve işgücü yönetimi anlaşması da dahil olmak üzere çeşitli anlaşmaların imzalanması tartışılıyor.


“Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev Çarşamba günü bir törene başkanlık ederek iki ülke arasında çok sayıda önemli anlaşma ve mutabakat zaptı (MoU) imzalanmasına tanık oldular. Bu tören, hukuk, istihdam, bilgi teknolojisi, sosyal kalkınma, gençlik girişimleri, dürüstlük, bankacılık, telekomünikasyon, enerji ve altyapı projeleri de dahil olmak üzere çok çeşitli sektörlerde işbirliğinin geliştirilmesinde bir dönüm noktasıdır" diye yazıyor ajans.


Zawya: "Katar: Amir, Kazakistan cumhurbaşkanını karşıladı"

Dubai merkezli haber ajansı Zawya, 14 Şubat'ta Katar Emiri'nin Kazakistan Cumhurbaşkanı'nı karşıladığını bildirdi .


“Resepsiyonda ayrıca Amiri Diwan Başkanı Saoud bin Abdulrahman al-Thani, Ticaret ve Sanayi Bakanı Şeyh Mohamed bin Hamad bin Qassim al-Abdullah el-Thani, Katar'ın Kazakistan Büyükelçisi Abdulaziz bin Sultan al-Rumaihi ve Kazakistan'ın Katar Büyükelçisi Arman Issagaliyev," yazısını okuyor.


Katar Haber Ajansı: Kazakistan'ın Katar Büyükelçisi: Kazakistan Cumhurbaşkanının Doha Ziyareti Ortaklığı Geliştirme Arzusunu Vurguluyor

Katar Haber Ajansı, 13 Şubat'ta Kazakistan'ın Katar Devleti Büyükelçisi Arman Issagaliyev'in yorumlarını içeren bir makale yayınladı . Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev'in Doha'ya yaptığı ziyaretin, ülkenin kapsamlı bir ortaklık geliştirme ve iki ülke arasındaki ikili ilişkileri geliştirme arzusunu vurguladığını vurguladı.


Issagaliyev, Tokayev'in Katar'a yaptığı ilk resmi ziyaretin "ikili işbirliğini tamamen yeni bir düzeye çıkaracak tarihi bir olay" olduğunu söyledi.


"Kazakistan ile Katar arasında diplomatik ilişkilerin kurulduğu 1993 yılından bu yana Astana'nın çeşitli alanlarda Doha ile karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini geliştirmek için sürekli olarak çalıştığını, Katar'ın şu anda Orta Doğu'da Kazakistan için son derece önemli ve güvenilir bir ortak olduğunu belirtti. ve ikili işbirliği, her iki ülkenin liderleri arasındaki aktif iletişimle karakterize edilir", diyor makale.


Kaynak : inForm


1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page