top of page

Tunus Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Meclisi Safdışı Bıraktı

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkenin içinden geçtiği siyasi, ekonomik, sağlık krizleri ve sokaktaki protestoları gerekçe göstererek başbakanı azlettiğini; meclisin çalışmalarını ise 30 gün boyunca durdurduğunu açıkladı.


Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said

Yeni bir başbakan atayarak yürütmeyi kendisine bağlayacağını açıklamasını yapan Said, darbe eleştirilerine "Anayasayı uyguladım" şeklinde cevap verdi.


Meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını, mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldığını açıklayan Tunus Cumhurbaşkanı Said yeni bir açıklama yaparak darbe eleştirilerine yanıt verirken şu ifadeleri kullandı:


"Bu durumun darbeyle alakası olduğunu iddia eden, hukuk derslerini gözden geçirsin."



Tunus'ta Olaylar Nasıl Gelişti?


Tunus'ta 25 Temmuz'daki Cumhuriyet Bayramı sırasında ülke çapında siyasi atmosfere yönelik kitlesel protestolar yaşandı. Bu protestolar sırasında bazı siyasi parti merkezlerine saldırılar düzenlendi. Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, akşam saatlerinde güvenlik bürokrasisi ve emir komuta kademesiyle düzenlediği toplantının ardından "ülkenin iç savaşa sürüklenmesini engellemek" gerekçesiyle "olağanüstü anayasal yetkiler" kullanacağını söyledi.


Bu açıklamanın üzerine Cumhurbaşkanı Kays Said, başbakanı azlettiğini, meclisin çalışmalarını 30 gün süreyle durdurduğunu ve yeni bir başbakan atayarak yürütmeyi kendisine bağlayacağını duyurdu.

7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page