top of page

Türk Dünyasından Kardeş Masallar üzerine

Güncelleme tarihi: 29 May 2021

Almanya'nın gelişen teknolojisinin ve zenginliğinin altında Grimm Kardeş masallarının yattığını öğrenen Yücel Feyzioğlu, bu fikirden esinlenerek Türk Dünyasının masallar derlemeye başlar.

Kardeş Masallar projesi de böylelikle hayat bulur. Kardeş Masallar projesinde yöneticilik yapan Değerli Erdoğan Feyzioğlu ile Türk Dünyasından masallarımızı ve Kardeş Masalları konuştuk.


Türk Dünyasından Kardeş Masallar
Türk Dünyasından Kardeş Masallar


TuvART Haber :

Merhabalar Erdoğan Bey, öncelikle TuvART Haber’e hoş geldiniz. Türk Dünyası Edebiyatına, Aile ve Çocuk Edebiyatı klasiklerini bir araya getirerek bu alanda önemli bir işleve sahip olan bir yayınevinin; KARDEŞ MASALLAR PROJESİ’nin yöneticiliğini yapıyorsunuz. Kardeş Masallar Projesini sizden dinlemek isteriz. Dolayısıyla Kardeş Masalları ve sizleri daha yakından tanıyabilmek için sorularımı bu yönde teker teker iletmek isterim. Kardeş Masallar Projesi ne zaman ve ne amaçla başladı; hangi süreçlerden sonra hayata geçirildi?



Erdoğan Feyzioğlu :


Teşekkür ederim. Kardeş Masallar Projesi’nin mimarı; elli yıla yakın koca bir ömür harcayarak, ete kemiğe büründüren ağabeyim Yücel FEYZİOĞLU’dur. Abim 1972 yılında Almanya'da Almanca öğrenirken; Almanya'nın gelişen teknolojisinin ve zenginliğinin altında Grimm Kardeş Masallarının yattığını öğrenir. Bu olaydan etkilenerek 1974 yılından itibaren Anadolu ve Mezopotamya’dan, 1982 yılından itibaren de bütün Türk Yurtlarından üç bine yakın kadim masalımızı derler. Günümüzün psikolojik gereklerini göz önüne alarak altı yüz masalın üzerinde yeniden çalışır ve 32 ciltlik kitaptan oluşan KARDEŞ MASALLAR DİZİSİ’ni hazırlar.


Bu dizi, Türk Dünyası Aile ve Çocuk Edebiyatı klasikleridir ve Kaşgarlı Mahmud’dan sonra alanında yapılmış en kapsamlı proje olarak kabul edilmektedir.

Proje içerisinde ayrıca öğretmenler ve veliler için masalların işlevlerinin kırk ana başlıkta incelendiği “Masallar Bize Ne Anlatır” adlı kitap da var. “Masallarla Çocuk Hakları”, Bilimin yolunu açan masalların anlatıldığı “Masallarla 1001 Buluş” isimli kitaplar da var.


Bunların dışında; 3-7 yaş grubu için “Diya ile Nuni Masalları” isimli altı kitaptan oluşan dizi de mevcuttur.


2015 yılında da ilkokul dördüncü sınıflar için “İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi” ders kitabı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Avrupa Konseyi’nin teklifi nezdinde bu masallar ile hazırlandı. Bu kitap, 2016 yılında Türkiye’nin en sevilen ders kitabı seçildi.


Her halk, geleneği, göreneği, örfü, adeti, yaşam biçimini masallarla anlatmıştır. Dolayısıyla da geçmiş kültürünü geleceğe taşımıştır.


Her halk, masallarla gelecek kuşakları ortak bir duyguda, ortak kalp atışında buluşturmuştur.

Her halk kendi masal kahramanlarını, bilim insanlarını, tarihini ve kutsal kişiliklerini çocuklarına MASALLARLA aktarmış ve aralarında sıcak bir bağ oluşturmuş.

İşte KARDEŞ MASALLAR DİZİSİ’nin amacı da bu güzelliğe ulaşma çabasıdır.


Masal kitaplarımız DOĞU BATI Yayınları tarafından hiçbir özveriden kaçınılmadan yayımlanıyor. Hem bir ömür harcamış Yücel FEYZİOĞLU’na hem de Genel Yayın Yönetmeni Taşkın TAKIŞ beye sonsuz teşekkür borçluyuz.


Ayrıca dizideki kitaplardan bir kısmı Almanca, Almanca / Türkçe, Almanca / Kürtçe ve Almanca/ Arapça olarak yayımlandı. Hollanda’da Flamanca yayımlandı. Özellikle “Keloğlan ile Kartal Abi” ve “Sihirli Limon” isimli kitaplar çeşitli dillere çevrildi ve büyük ilgi ile karşılandı.



Sultan Süleyman, Yücel Feyzioğlu, Türk Dünyasından Masallar
Sultan Süleyman, Yücel Feyzioğlu, Türk Dünyasından Masallar

TuvART Haber :


Kardeş Masallar Dizisinin bugüne kadar çok önemli etkileri oldu ve bu vesileyle değerli Masal Dedemiz Yücel Feyzioğlu, hatırı sayılır birçok ödül aldı. Bu ödüllerden ve bugüne kadar yapılan çalışmalarınızdan biraz bahsedebilir misiniz?


Erdoğan Feyzioğlu :


Birçok ilimizin valileri, Millî Eğitim müdürleri 2007 yılından itibaren Masal Dedemiz ile beni davet ettiler. Öğretmenlere, öğrencilere ve velilere yönelik çok verimli toplantılar düzenlendi, kitaplar yüksek sayılarla çocuklarımıza ulaştırıldı.


Genellikle yabancı masal ve masal kahramanlarını bilen çocuklarımız artık Hıdırellez’den Şirince Şeşen’e kendi kutsallarını, Biruni, El Cezeri gibi kendi bilim insanlarını, ilk Türk Beyliğini kuran Er Tapıldı ile kız kardeşi Kardıgaç’ı, devlet yönetmiş Hakan Hanım Nüşabe’yi biliyorlar.


Masallarla hazırladığımız ders kitabının yarattığı olumlu etki ile masallar MEB gündemine taşınmış oldu ve bakanlık önemli bir proje başlattı.


Hemen her ilimizde masalcılar, masal anlatıcıları yetişmekte, derslerde masallar kullanılmakta, Yücel Feyzioğlu’nun en büyük hayallerinden biri olan ve sürekli anlatıp önerdiği masal evleri artık açılmaktadır.


Ödüllere gelince; 2011 yılında Elginkan Vakfı ve Türksav ödülleri, 2019 yılında ise TÜRKSOY tarafından Cengiz Aytmatov Madalyası Kardeş Masallar dizisine verildi. 2002 yılında Sihirli Limon kitabı Alman Eğitim Bakanlığı’nın ‘’20 kitap listesi"ne seçildi.



Masallarla 1001 Buluş, Yücel Feyzioğlu, Türk Dünyasından Masallar
Masallarla 1001 Buluş, Yücel Feyzioğlu, Türk Dünyasından Masallar

TuvART Haber :


Ülkemizin birçok şehrinden, kasabasından masal anlatıcılar sizinle temas kuruyor ve Türk Dünyası masallarını çocuklarımıza anlatıyor. Masal anlatıcılarının önemi sizce nedir? Keza sizinle tanışmadan önce ben böyle birilerinin olduğundan haberdar değildim. Oldukça dikkatimi çekti bir yandan da hoşuma gitti. Masal anlatıcılığını geliştirip yaygınlaştırabilmemiz için neler yapmalıyız?


Erdoğan Feyzioğlu :


Masal anlatıcıları, kültür aktarıcılarıdır. Geçmiş ile gelecek arasında köprü görevi gördükleri için yaptıkları iş kutsaldır.


Masal anlatıcılığının geliştirilmesi konusunda; Kardeş Masallar Projesi ve MEB in yürüttüğü proje çok önemli bir yer tutuyor. Farklı kuruluş ve arkadaşların düzenlediği kurslar var. Sayıları her gün artan masal evleri umut veriyor.



Sihirli Limon, Yücel Feyzioğlu, Türk Dünyasından Masallar
Sihirli Limon, Yücel Feyzioğlu, Türk Dünyasından Masallar


TuvART Haber :


Kardeş Masallar Projesindeki birçok kitaba ulaştım, emeği geçmiş herkese kendi payımdan teşekkür ederim. Seve seve hepsini okudum. Türk Dünyasındaki masallarımıza yakından bakabilmek şansı ile sayenizde bambaşka bir duygu pencerem açıldı. Özellikle kız çocuklarımızın ve kadınlarımızın masallardaki rahatlığı, öz güveni fazlasıyla dikkatimi çekti. Bugün yeni masallar yazacak olsak, çocuk ve kadın karakterlerimiz bence bu kadar öz güvenli olmayacaktır. Sosyal açıdan toplumun hemen her kesiminde de bu öz güveni masallarımızda gördüm. Masallarımızı bilmenin öz kültürümüzü hatırlamadaki önemini, Kardeş Masallar ile daha iyi pekiştirdim. Siz ne dersiniz, masallarımız bize neler anlatıyor? Neden masallarımıza sımsıkı sarılmalıyız?


Erdoğan Feyzioğlu :


Sizin de fark ettiğiniz gibi hiçbir konu atlanmamış, her konuda masal anlatılmış.

Her konuda, her sorunda, her zorlukta masallarımız yol gösterici olmuş. Bir kapı aralamış, ışık tutmuş.

Ayrıca masalların işlevlerini kırk başlıkta örneklerle anlattığımız, “Masallar Bize Ne Anlatır” isimli kitabımızı her anne babanın ve her öğretmenin okumasını önemsiyoruz. O kitapta kadim masallarımızın bir yol haritasını da bulacaklardır.



Masallar Bize Ne Anlatır, Yücel Feyzioğlu, Türk Dünyasından Masallar
Masallar Bize Ne Anlatır, Yücel Feyzioğlu, Türk Dünyasından Masallar

TuvART Haber :


Yeni projeleriniz de var. Hele biri var ki şu sıralar üzerinde çok yoğun bir mesai harcıyorsunuz. Bu projenizden bize bahsedebilir misiniz?


Erdoğan Feyzioğlu :


Evet, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi maddelerini masallarla çocuklarımıza öğretilmesini amaçlıyoruz.


Birçok ilimizden öğretmenlerimiz, masal öğretmenlerimiz, masal anlatıcılarımız, drama liderlerimiz ve eğitmenlerimiz yoğun ilgi gösterdi.


Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.



Masallarla Çocuk Hakları, Yücel Feyzioğlu, Türk Dünyasından Masallar
Masallarla Çocuk Hakları, Yücel Feyzioğlu, Türk Dünyasından Masallar

MASAL ANLATICILARI KARDEŞ MASALLAR PROJESİ İLE BİR ARAYA GELDİ !


TuvART Haber :


Muhteşem! Masal anlatıcılar ilk defa bu projeyle bir araya geliyor! Bu harika projenin yaygınlaşabilmesi için bireyler olarak üzerimize nasıl görevler düşüyor? Bizlerden beklediğiniz küçük destekleri anlatabilirseniz çok sevinirim. Keza destek olmak isteyip de nasıl destek olacağını bilemeyen okurlarımız olabilir.


Erdoğan Feyzioğlu :


Öncelikle Kardeş Masallar projesinin yalnız okullar düzeyinde kalmaması, ailelerde, derneklerde, camilerde ve sendikalarda da destek ve katılımcı bulması, sahiplenilmesi bizi çok sevindirir.


Katkıda bulunmak isteyenler bizlerle iletişime geçebilirler.



Yazıyı Çivilemek, Yücel Feyzioğlu, Türk Dünyasından Masallar
Yazıyı Çivilemek, Yücel Feyzioğlu, Türk Dünyasından Masallar

TuvART Haber :


TuvART Haber’e konuk olduğunuz için çok teşekkür ederim Erdoğan Bey. Tüm bu konuştuklarımız haricinde iletmek istediğiniz başkaca konular var ise son olarak onları da sizden eklemenizi rica ederim.


Erdoğan Feyzioğlu :


Ben de teşekkür ediyorum.


“Çocuklarınızın zeki olmasını istiyorsanız, onlara masal okuyun. Daha da zeki olmalarını istiyorsanız, daha fazla masal okuyun’’ diyor Albert Einstein.

Bunun üstüne başka ne denir ki...


Size ve okuyucularımıza sağlıklı, mutlu, masal tadında bir yaşam diliyorum.


235 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page