top of page

Türk Konseyi, İstanbul Bildirisi

Güncelleme tarihi: 8 Ara 2020

"İstanbul Bildirisi" 1994 yılında dönemin Türk Devletleri Cumhurbaşkan ve Başkanlarının bir araya gelmesi ile imzalandı.



1994 yılında Türkiye Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in ev sahipliğinde, Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgız Cumhuriyeti Devlet Başkanı Askar Akayev, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Karimov ve Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurad Niyazov’un katılımlarıyla "İstanbul Zirvesi" gerçekleştirilmiştir. Zirve sonunda İstanbul Bildirisi imzalanmıştır.

“Belirli periyotlarla bir araya gelen Konsey üyesi devletler, her buluşmada gündem konularını sıcak bir ortamda görüşmektedir.”

20 EKiM, 2011 — 21 EKiM, 2011

TÜRK KONSEYi 1. ZİRVESİ


Türk Konseyi'nin ilk Zirve Toplantısı “Ekonomik ve Ticari İşbirliği” temasıyla 20-21 Ekim 2011 tarihlerinde Almatı'da gerçekleştirilmiştir, Toplantı vesilesiyle, Konsey’in kurumsallaşmasına ilişkin anlaşma ve tüzükler sonuçlandırılmıştır. Ayrıca, Zirve münasebetiyle, üye ülkelerin iş çevrelerini bir araya getirecek Türk İş Konseyi tesis edilmiştir.




22 AĞUSTOS, 2012 — 23 AĞUSTOS, 2012

TÜRK KONSEYi 2. ZİRVESİ


II. Zirve "Eğitim, Bilim ve Kültürel İşbirliği" temasıyla 22-23 Ağustos 2012 tarihlerinde Bişkek'te düzenlenmiştir. Zirve'de alınan kararlarla birlikte, Türk Konseyi çatısı altında yeni kuruluşlar tesis edilmiş, bu çerçevede Astana'da Türk Akademisi ile Bakü'de bir Türk Kültür ve Mirası Vakfı'nın kurulmasına ilişkin anlaşmalar imzalanmıştır. Ayrıca, Zirve sırasında imzalanan Mali Esaslar Anlaşması ile Türk Konseyi Sekretaryası'nın kurumsal hüviyeti güçlendirilmiştir.




15 AĞUSTOS, 2013 — 16 AĞUSTOS, 2013

TÜRK KONSEYi 3. ZiRVESi


Türk Konseyi’nin III. Zirvesi 15-16 Ağustos 2013 tarihlerinde Azerbaycan’ın Gebele şehrinde “Ulaştırma” temasıyla gerçekleştirilmiştir. Zirve vesilesiyle “Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Dışişleri Bakanlıkları Arasında İşbirliği Protokolü” imzalanmıştır.




4 HAZiRAN, 2014 — 5 HAZiRAN, 2014

TÜRK KONSEYi 4. ZiRVESi


Türk Konseyi Dördüncü Zirvesi 5 Haziran 2014 tarihinde Bodrum`da "Turizm alanında işbirliği” temasıyla Bodrum’da düzenlemiştir. Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül`ün evsahipliğindeki toplantıya Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sayın Almazbek Atambaev katıldılar. Türkmenistan Cumhurbaşkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov da Zirve toplantısına iştirak etmiştir.




11 EYLÜL, 2015

TÜRK KONSEYI 5. ZIRVESi


Türk Konseyinin Beşinci Zirvesi, “medya ve enformasyon işbirliği” temasıyla, Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev’ın evsahipliğinde 11 Eylül 2015 tarihinde Astana’da gerçekleştirilmiştir. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sayın Almazbek Atambaev ve Türkiye Cumhuriyeti Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın İsmet Yılmaz’ın iştirak ettiği Zirve`ye, Türkmenistan’ın Başbakan Yardımcısı Sayın Sapardurdı Toyliyev evsahibi ülkenin konuğu olarak katılmıştır.




3 EYLÜL, 2018

TÜRK KONSEYi 6. ZiRVESi


Türk Konseyinin Altıncı Zirvesi, “Gençlik ve Ulusal Sporlar” temasıyla, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Sooronbay Ceenbekov’un evsahipliğinde 3 Eylül 2018 tarihinde Çolpon Ata’da gerçekleştirilmiştir. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev ve Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın iştirak ettiği Zirve`ye, Özbekistan Cumhurbaşkanı Sayın Şevket Mirziyoyev ile Macaristan Başbakanı Sayın Viktor Orbán da evsahibi ülkenin konuğu olarak katılmıştır.




15 EKiM, 2019

TÜRK KONSEYi 7. ZiRVESi


Türk Konseyi Yedinci Zirvesi, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ev sahipliğinde, Kazakistan Cumhuriyeti Birinci Cumhurbaşkanı Elbaşı Nursultan Nazarbayev, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sooronbai Zheenbekov, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Purli Agamyradov ve Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev’in iştirakiyle, “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ'lerin) Desteklenmesi” temasıyla 15 Ekim 2019 tarihinde Bakü’de düzenlenmiştir. Zirve, Türk Konseyini kuran Nahçıvan Anlaşmasının 10. yıl dönümü ile aynı tarihe denk gelmesi ve Özbekistan'ın örgüte tam üye olmasından ötürü ayrı bir öneme haizdir.

47 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page