top of page

Türkiye'de Aşı Karşıtlığı Öne Çıkıyor

Özellikle Bill Gates'in yaptığı açıklamalarla nüfusun azaltılması yönündeki hedefle salgına karşı aşı arasında bağ kurmayı saklamadan belirtmesi, Türkiye'de de dayatılan aşıya karşı önemli boyutta tepkilere yol açtı.




Ipsos tarafından 2 Kasım 2020 tarihinde yayınlanan araştırmaya göre Türkiye'de aşıyı kesinlikle yaptıracağını söyleyenlerin oranı %28 olarak açıklandı.


Sosyal medyada görünen tepkiler ise gün geçtikçe artmaya ve farklı sosyal kesimlerden yayınlar yapılmaya başlandı.


“Yıldız Tilbe: Açık açık yok etmek istediklerini söyleyen adamların ilaçlarını aşılarını reddediyorum”


Dr. İbrahim Barut, 3. faz çalışmaları yapılmamış ve sonuçları bilinmeyen Çin aşısını kesinlikle yaptırmayacağını Twitter hesabından açıkladı. "Kobay değilim" diye Barut, aşıya karşı olmadığını ancak bilim insanı olduğunun altını çizdi.


Diğer yandan gazeteci Mehmet Ali Önel, Bill Gates'in videosunu yayınlayarak şu yorumda bulundu. "Normale dönüş, bütün insanların aşılanmasıyla olacak. Başka seçenek yok diyor. Aşılanma yolu ile nüfusu %10 - 15 azaltmaktan bahsediyor. Daha ne desin!"


Yıldız Tilbe ise en iddialı yorumu yapan kişi olarak görüldü.31 bin kişi tarafından beğenilen twit şu şekilde: "Asla aşı vurulmayacağım. İsteyen vurulsun. Alışveriş merkezi, sinema, sosyal hiçbir yere gitmeyeceğim. Bankada hesabım olmayacak. Dayatılan bütün yaptırımlara rağmen insanlığı açık açık yok etmek istediklerini söyleyen adamların ilaçlarını aşılarını reddediyorum."


Ankete göre veriler şu şekilde:


Kesinlikle aşı yaptırırım: % 28

Muhtemelen yaptırırım : %24

Muhtemelen yaptırmam : %10

Kesinlikle yaptırmam : %8

Karar vermedim : %30


Aşı yaptırmak istemeyenlerin %58'i yan etkilerden dolayı kaygılı. Genel olarak aşı karşıtı olduğu için Covid aşısına da karşı olanların oranı %5.


Diğer yandan aşının koruyacağını düşünmeyenlerin oranı %8.

Ücretli olduğu takdirde aşı olmayacağını belirtenlerin oranı %7.

Aşının kısa vadede etkili olacağını düşünenlerin oranı ise %6.


Bu oranları 5,4,3, olarak takip eden anket başlıkları şöyle : Kendi tedbirlerimi aldığım için aşıya gerek görmüyorum, nasıl aşı yaptıracağım konusunda fikrim yok, kendimi riskli grupta görmüyorum aşı olmayacağım.



9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page