top of page
Yazarın fotoğrafıTuvART Haber

Türkiye ve Azerbaycan Karşılıklı Ticareti 15 Milyar Dolara Çıkaracak

19 Şubat Pazartesi günü Azerbaycan ve Türkiye arasında işbirliğini genişletmeyi amaçlayan üç belge imzalandı. Belgeler, Azerbaycan ve Türkiye Cumhurbaşkanları İlham Aliyev ve Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Ankara'da gerçekleştirilen üst düzey görüşmelerin ardından imzalandı.



bayrak


Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Yüksek Öğretim Kurulu arasında Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi'nin kurulmasına ilişkin mutabakat anlaşması imzalandı.


Bir diğer belge ise Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Veterinerlik Alanında İşbirliği Anlaşması'dır.


Ayrıca Azerbaycan Ekonomi Bakanlığı ile Türkiye Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında gelir vergilerinde çifte vergilendirmenin ortadan kaldırılması ve vergi kaçakçılığının önlenmesi konusunda anlaşma imzalandı.


Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile düzenlediği ortak basın toplantısında Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaret hacminin 2023 yılında 7,5 milyar dolara ulaştığını söyledi. Bunu 15 milyar dolara çıkarmak için her türlü çabayı göstereceğiz” dedi.


Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasında ulaştırma ve enerji sektörlerindeki etkileşimin önemine de vurgu yaptı. Ayrıca Kars-Nakhchivan Demiryolu Projesi'ne dikkat çekti ve konunun Eylül 2023'te İlham Aliyev ile, karşılık gelen bir niyetin imzalandığı Nakhchivan'a yaptığı ziyarette tartışıldığını hatırlattı.


Türkiye Cumhurbaşkanı, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'nın (TANAP) kapasitelerinin genişletilmesine öncelik verdi.


İlham Aliyev ise iki ülke arasındaki işbirliğinin yukarıda belirtilen konularla sınırlı olmayacağını kaydetti. Onun deyimiyle savunma ve eğitim alanında iş birliği de önem taşıyor.


Kaynak : InForm

6 görüntüleme0 yorum

Comments


Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page