top of page

Türkiye ve İran, uzun vadeli iş birliğinde anlaştı

İki komşu ülkeden İran’ın Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile de dün başkent Tahran'da bir araya gelen Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun görüşmesinde bölgesel ve uluslararası gelişmeler ele aldılar.



İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu kabul etti (EPA)
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu kabul etti (EPA)

İran ve Türkiye, kapsamlı ve uzun vadeli iş birliği için yol haritası hazırlanması konusunda anlaştılar. İki komşu ülkeden İran’ın Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile de dün başkent Tahran'da bir araya gelen Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun görüşmesinde bölgesel ve uluslararası gelişmeler ele aldılar. Çavuşoğlu, kapsamlı ve uzun vadeli iş birliği için yol haritası hazırlanması konusunda mutabık kalındığını, Afganistan ve Suriye dahil olmak üzere bölgesel konuları ele aldıklarını ve İran Dışişleri Bakanı ile İran-Türkiye Yüksek İşbirliği Konseyi'nin yedinci toplantısının hazırlıklarına değinildiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yıl bitmeden İran'ı ziyaret edeceğine işaret eden Çavuşoğlu, dün Tahran'a yaptığı ziyarette iki ülkenin cumhurbaşkanları arasında yapılacak olan zirvenin hazırlıklarının da ele alındığını ifade etti.


Çavuşoğlu dünkü görüşmesinin ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İran Cumhurbaşkanı Reisi'yle ticaret, yatırımlar ve terörle mücadele dahil ikili ilişkilerimiz ile bölgemizdeki son gelişmeleri ele aldık. İlişkilerimizi daha da geliştirme yönündeki karşılıklı irademizi teyid ettik” ifadelerini kullandı. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ise Türkiye ile yakın ilişkilerin bölgede barış ve istikrara hizmet ettiğini söyleyerek iki komşu ülke arasındaki bölgesel iş birliğinin uluslararası iş birliğine dönüştürülmesi çağrısında bulundu. Öte yandan İranlı mevkidaşı ile dün yaptıkları görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında Çavuşoğlu, İran'a yönelik yaptırımları ‘haksızlık’ olarak nitelendirdi. Çavuşoğlu, Viyana’daki nükleer anlaşma müzakerelerinin bir sonraki turunun iyi sonuçlar vermesini umduğunu dile getirdi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran ziyareti için İranlı mevkidaşıyla Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın gerçekleştirileceği bir tarih belirlemek üzere fikir alışverişinde bulunduklarını belirten Çavuşoğlu, "(Toplantıyı) Bu sene içinde gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz” dedi. Toplantı için gerekli düzenlemeleri yapmaları gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, Tahran ziyaretini İran ile yapılması planlanan toplantıya ilişkin dosyaların ele alınması için gerçekleştirdiğini söyledi. Çavuşoğlu, ülkesinin Irak'ın istikrarından yana olduğunu, Suriye konusunda ise üst düzey görüşmeler yapmayı umduklarını sözlerine ekledi.


İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ise, İran ile Türkiye arasındaki ortak yatırımları, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve konsolosluk konularını görüştüklerini söyledi. İranlı Bakan, ülkesinin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yansımalarına rağmen Türkiye ile ticari ilişkilerini sürdürmeye çalıştığını vurguladı.


Abdullahiyan, "İnşaallah uzun vadeli iş birliği anlaşması Sayın Erdoğan'ın gelecekte yapacağı Tahran ziyareti sırasında iki ülke cumhurbaşkanlarının huzurunda imzalanır” şeklinde konuştu.


Öte yandan İran ve bölgedeki diğer ülkeler arasındaki iş birlikleriyle de ilgilendiklerini ifade eden Abdullahiyan, “Yemen’deki savaşın sona ermesini umuyoruz. Lübnan'daki durumun endişe verici olarak görüyoruz. Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi’yi hedef alan son saldırıyı şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu ile yaptıkları görüşmede Afganistan'daki gelişmelere değindiklerine ve Batı Asya'da istikrarı artırma konusunda anlaştıklarına dikkat çeken Abdullahiyan, Irak'ta güvenlik ve istikrarın sağlanmasını umduğunu dile getirdi.


İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, Bakan Çavuşoğlu’nun ikili, bölgesel ve uluslararası konuların ele alındığı ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi çerçevesinde gerçekleştiğini açıkladı. Ziyaretin, sınırlar ve ortak su kaynaklarının yönetimi konularında ayrıntılı tartışmalara tanık olunduğuna işaret eden Hatibzade, bu bağlamda, Türkiye’nin Dicle Nehri üzerinde inşa ettiği Ilısu Barajı'nın bölgesel ve yerel düzeyde alınacak herhangi bir karar karşısında diğer ülkeleri de etkilediğine değindi. İnsani ve çevresel yönlere ve diğer ülkelerin su haklarına yönelik endişelere dikkat çeken Hatibzade, tüm bölge üzerinde uzun vadeli etkiler bırakan konularda uluslararası hukuk çerçevesinde düşünülmesi ve ortak kararlar alınması gerektiğini vurguladı. Bakanlık Sözcüsü, Türkiye'nin Dicle Nehri üzerinde bir baraj inşa etmesinin su yönetimine yönelik küresel yaklaşımla uyumlu olması gerektiğinin de altını çizdi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz Cumartesi günü, Mardin’de Dicle Nehri üzerindeki Ilısu Barajı'nın açılışını yaptı. Erdoğan, daha önce yaptığı bir konuşmasında, “Su kaynaklarımızı tükenme sınırına ulaşmadan korumak, verimli kullanmak ve doğru yönetmek artık tercih olmaktan çıkıp zorunluluk haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.


Kaynak : Şarkul Avsat

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page