top of page

Türkmen Şair Makhtumkuli'nin 300'üncü Yılı Özbekistan'da Geniş Çapta Kutlanacak

Özbekistan bu yıl Türkmen şairi ve düşünürü Makhtumkuli Firoghi'nin doğumunun 300. yıl dönümünü kutlayacak. Cumhurbaşkanı kararında, "Makhtumguli Firoghi, yalnızca Türk halklarının tarihinde değil, aynı zamanda dünya edebiyat ve kültür tarihinde de özel bir yere sahip olan ünlü bir şair ve düşünürdür." dedi.



Åžair Makhtumkuli Heykeli
Åžair Makhtumkuli Heykeli, FotoÄŸraf: Shuhrat Latipov

Bu yıl Makhtumkuli Firoghi'nin doğumunun 300. yıl dönümü Özbekistan'da geniş çapta kutlanıyor. Kararı Shavkat Mirziyoyev 19 Şubat'ta imzaladı . Yıldönümü aynı zamanda UNESCO öncülüğünde küresel ölçekte kutlanıyor.


"Türkmen halkının büyük evladı Makhtumkuli Firoghi, sadece Türk halklarının değil, dünya edebiyat ve kültür tarihinde de özel bir yere sahip olan ünlü bir şair ve düşünürdür. Duyarlı söz sanatçısının derin hümanizmle dolu eserleri, cesur ve azimli, çalışkan Türkmen halkının asil değerlerini ve asil niteliklerini yüceltir, her zaman halka sempati duyar, farklı milletler ve halklar arasındaki karşılıklı uyum ve dayanışmayı yüceltir." Kararda, bağları güçlendirmeye yönelik içeriğiyle başta gençlerimiz olmak üzere hepimize örnek teşkil ettiği belirtildi.



ÅŸair
Åžair Mahtumkuli, FotoÄŸraf : Wikipedia

Özbekistan, Mahtumkulu'nun eserlerinin en çok yayımlandığı ve okunduğu ülkelerden biridir. Hiva'daki ünlü Şergazi Han medresesinde okudu, Alişer Navoi onun öğretmeniydi. Hivada Makhtumkuli birçok akıl hocası, meslektaş, arkadaş ve hayran kazandı. Şairin anısına Taşkent ve Hive'de anıt kompleksler inşa edildi.


Makhtumkuli'nin doğumunun 300. yıldönümünü kutlamak için düzenlenen organizasyon komitesine Başbakan Abdulla Aripov başkanlık ediyor.


Yıldönümü kutlamaları kapsamında Makhtumkuli'nin seçilmiş eserlerinden, hayatına adanmış bilimsel makalelerden ve yaratıcı faaliyetlerinden oluşan bir koleksiyonun yayınlanması planlanıyor.


Özbekistanlı ve Türkmenistanlı sinemacıların işbirliğiyle uzun metrajlı bir film çekilecek, şairin hayatı ve eserlerini konu alan bir oyun da sahnelenecek.


Başkentte Özbek ve Türkmen halklarının dostluğu ve kardeşliğini anlatan eserlerin yer aldığı bir sergi düzenlenecek.


Hive'de "Makhtumkuli'nin eserlerinin Özbek edebiyatı ve sanatındaki rolü" konulu uluslararası bir bilimsel konferans düzenlenecek.


Ekim ayında, Alisher Navoi'nin adını taşıyan Özbekistan Devlet Akademik Büyük Tiyatrosu'nda Makhtumkuli Firoghi'nin anısına adanan yaratıcı bir akşam düzenlenecek.


Taşkent'teki Taraqqiyot Caddesi'nin adı 2017 yılında Makhtumkuli Caddesi olarak değiştirilmişti


Taşkent'in merkezindeki Amir Temur Meydanı'nı Ohangaron Otoyolu'na bağlayan Taraqqiyot Caddesi, ünlü Türkmen şairi ve düşünürü Mahtumkuli'nin onuruna yeniden adlandırıldı. Bu, başkentteki "Gazeta.uz" bilgi kaynağı tarafından bildirildi.


Halk Temsilcileri Kent Konseyi, 1 Mart'ta Taşkent'te Makhtumkuli adının kalıcı hale getirilmesine yönelik Şehir Coğrafi Nesnelerin Adlandırılması ve Yeniden Adlandırılması Komisyonu'nun önerisini onayladı.


Kentin Mirabad ve Yashnabad ilçelerinden geçen caddenin adının değiştirilmesi, Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in 6-7 Mart'ta Türkmenistan'a yapacağı resmi ziyaretin arifesinde gerçekleşti .


Kaynak : Gazeta.uz





19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page