top of page

TÜRKSOY'dan TİKA Başkanı Kayalar'a Madalya

Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından 2013 yılından beri Türk Dünyasına bilim, eğitim, kültür ve sanat alanında üstün hizmetlerde bulunan kişi ve kurumlara şükran nişanesi olarak verilen “TÜRKSOY Madalyası” TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev tarafından TİKA Başkanı Serkan Kayalar’a takdim edildi.




TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, TİKA Başkanı Serkan Kayalar
TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, TİKA Başkanı Serkan Kayalar

TİKA'nın yaptığı açıklama şu şekilde:


Kurulduğu günden buyana Türk halklarının gönül birlikteliğini ve kardeşliğini güçlendirmek, ortak Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya tanıtmak için çalışmalar yürüten TÜRKSOY tarafından 2013 yılından beri Türk dünyasında kültür, sanat ve bilim alanında üstün hizmetlerde bulunan kişi ve kurumlara şükran nişanesi olarak verilen “TÜRKSOY Madalyası” Genel Sekreter Sultan Raev tarafından TÜRKSOY’un Ankara’da bulunan genel merkezinde düzenlenen törenle TİKA Başkanı Serkan Kayalar’a takdim edildi.


Törende konuşma yapan Genel Sekreter Sultan Raev, “1993 yılında Türk halkları arasında birliktelik ruhunu geliştirmek amacıyla kurulan TÜRKSOY’un 30. yılını geçtiğimiz yıl hep beraber kutladık. Geride bıraktığımız 30 yıllık süre zarfında Türk halkları arasında birlikteliğin pekiştirilmesi ve Türk kültürünün dünyaya tanıtılması amacında kurucu üye vazifesini üstlenen Türkiye’mizin güzide kurumu TİKA’yla birlikte birçok başarılı projeler gerçekleştirdik. Üye ülkelerimiz başta olmak üzere Türk topluluklarının yaşadığı ülke ve bölgelerde iş birliği içerisinde çalışma ve ortak proje üretme hususuna büyük önem verdik. TİKA’yla birlikte Altaylar’dan Balkanlar’a kadar çok geniş bir coğrafyaya Türk Dünyası’nın kültür ve sanatını taşımış olmanın gururunu yaşıyoruz.” dedi.


“Bizler kardeşliğimizle, zengin medeniyetimizle, başarılarımızla gurur duyuyor, herkesi de bizimle birlikte bu kıvancı paylaşmaya davet ediyoruz.”

Raev sözlerine, “30 yıl önce atılan tohum bugün büyümüş, serpilmiş ve gelişmiştir. Hemen hemen yaşıt olan TÜRKSOY ve TİKA artık dünyaca tanınan önemli kurumlar arasındadır. Türkiye’nin gönül coğrafyası dendiğinde, yardıma muhtaç bölgeler dendiğinde akıllara ilk gelen kuruluşlardan biri olan TİKA, aynı zamanda Türk halkının yurt dışındaki gören gözü, dokunan eli ve hisseden kalbidir!” diyerek devam etti.


TİKA Başkanı Serkan Kayalar ise konuşmasında, “TİKA’mızın da macerası TÜRKSOY’a oldukça benzer. 1992’de kurulan Başkanlığımız, Orta Asya’dan başlayarak kalkınma iş birliği alanında ülkemizin tecrübe ve birikimini bugün 150’ye yakın dost ülke ile paylaşmakta.


TÜRKSOY’umuz da Türk Dünyası’nın kurulan ilk iş birliği teşkilatlarından biri olarak, kurulduğu günden bu yana Türk Kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya tanıtmak için çok değerli çalışmalar yürütmekte. Türk halkları arasındaki gönül bağlarını ve kardeşliğini perçinlemekte.” olduğunu ifade etti.


“Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ve gözlemci ülkelerde TİKA, bugüne kadar toplamda 4 bini aşkın, Türk Dünyası’na yönelik ise yaklaşık 6 bin proje ve faaliyet gerçekleştirdi.”

TİKA Başkanı Kayalar, “Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ve Türk Dünyası her zaman faaliyetlerimizin merkezinde oldu. İlk ofislerimizi Türk Dünyasında açtık. Hali hazırda Türk Dünyasının kardeşlik bağlarının güçlü iş birliğine dönüşmesine yönelik Türk Devletleri Teşkilatı, Türk Kültür Miras Vakfı, Uluslararası Türk Akademisi, Türk Parlamenterler Assamblesi gibi kuruluşlarımızla ortak faaliyetler yürütmekteyiz. TÜRKSOY’umuz ile de son yıllarda soyut ve somut olmayan Türk Kültür Mirasının korunmasına yönelik verimli bir şekilde artan iş birliğimiz var.” dedi.


Konuşmaların ardından Türk Dünyasına bilim, eğitim, kültür ve sanat alanında yapmış olduğu katkılarından ötürü “TÜRKSOY Madalyası” TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev tarafından TİKA Başkanı Serkan Kayalar’a takdim edildi.


Program hediye takdimi ve hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.


Kaynak : TİKA

18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page