top of page

Ukrayna'da 1,4 Milyon Yaşında Taş Aletler Bulundu

Ukrayna'daki bir arkeolojik alandan çıkarılan taş aletlerin yaklaşık 1,4 milyon yaşında olduğu tespit edildi. Söz konusu aletler, Avrupa'daki insan varlığının en eski kanıtını temsil ediyor.



dağ


Ukrayna'da yaklaşık 1,4 milyon yaşında olduğu belirlenen taş aletler bulundu. Yürütülen arkeolojik çalışma neticesinde çıkarılan aletlerin Avrupa'daki insan varlığının en eski kanıtını temsil ettiği, yeni bir araştırmada ortaya koyuldu.


OdaTV internet haber sayfasının Nature adlı bilimsel dergide yayımlanan bir makaleye atıfla gündeme getirdiği bulgu, ilk insanların Avrupa'ya gelişine ve yolculuklarının yönüne ışık tutuyor.


AVRUPA'YA İLK GÖÇÜN DOĞUDAN VEYA GÜNEYDOĞUDAN GELDİĞİ HİPOTEZİNİ DOĞRULUYOR


Bulgular, erken insan atalarının Avrupa'ya ilk göç dalgasının doğudan veya güneydoğudan geldiği hipotezini doğruluyor.


Homininlerin (modern insanları ve Neandertaller gibi insan atalarının yakın akraba olduğu türleri içeren grup) Avrasya olarak isimlendirilen bölgeye 1 ile 2 milyon yıl önce geldiği düşünülse de Avrupa'ya girişlerinin kesin zamanını belirlemek zor.


Modern insanlar Afrika'yı yaklaşık 270 bin yıl önce terk ederken, insanların atası olan türlerden herhangi birinin Avrupa'ya tam olarak ne zaman girdiği hâlâ bilinmiyor.


Araştırmacılar bunun temelde o çağa ait arkeolojik alanların az olmasından kaynaklandığını söylüyor.


KOROLEVO'DA ÖNEMLİ BULUŞLAR


Keşifle ilgili olarak The Conversation internet sayfasında yer alan habere göre, büyük kazıların yapıldığı bu nadir rastlanan alanlardan biri, 1970'lerden bu yana taş devri aletlerinin çıktığı Ukrayna'nın batısındaki Korolevo. Araştırmacılar 1970'lerde bu alandan, kasten volkanik kayalardan yapılmış bir dizi yontma taşı gün yüzüne çıkarmıştı.


Çek Bilimler Akademisi ve Aarhus Üniversitesinden bir ekip tarafından yürütülen araştırmalar, bulunan aletleri saran tortul kayaç katmanlarını yaklaşık 1,4 milyon yıl öncesine tarihlendirdi.


Makalenin ortak yazarı Mads Faurschou Knudsen, Associated Press'e yaptığı açıklamada, "Bu, Avrupa'da herhangi bir insan türüne ait tarihlendirilmiş en eski kanıt." ifadelerini kullandı.

Öte yandan bu aletleri, erken insan atalarından hangisinin yapmış olabileceği belirsizliğini koruyor.


Araştırmacılar, dik yürüyen ve ateş kullanımında ustalaşan ilk tür olan Homo erectus'un bu aletleri yapmış olabileceğinden şüpheleniyor.


Çalışmanın baş yazarı Roman Garba ise yaptığı açıklamada, "En eski atamız Homo erectus, yaklaşık 2 milyon yıl önce Afrika'yı terk ederek Ortadoğu, Doğu Asya ve Avrupa'ya doğru yola çıkan ilk hominindi." dedi.


Dr. Garba, konuya ilişkin olarak şunları ekledi:


"Bir iklim modeli ve sahadaki polen verilerine dayanarak ilk homininlerin büyük olasılıkla Tuna Nehri göç koridorunu izleyerek Korolevo'ya ulaşmış olabileceği, üç muhtemel buzullar arası sıcak dönem belirledik."


Kaynak: QHA

7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page