Türk Dünyasının hemen her köşesinde, kendi bölgelerine has nitelik ve içeriklerde kutlanan Nevruz, Yeni Gün anlamına geliyor ve 20 Mart ile 21 Mart arasında tebrikler iletiliyor. Kutlamalar ise birçok Türk Devletinde 15 Mart itibarıyla başlayıp 15 gün sürüyor.
Bugüne gelindiğinde Asya'dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibarıyla baharın gelişinin kutlandığı bir gündür.
Yaşadığı geniş coğrafyada doğa ve çevrenin uyanışının kutlanması olarak bilinen Nevruz bayramı, Anadolu'da ve Türk Kültüründe yaygın bir şekilde son derecede köklü ve zengin öz geçmişe sahiptir.
Nev (Yeni) ve Ruz (Gün) kelimelerinin birleşmesinde meydana gelen Yenigün anlamındaki Nevruz, kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere birçok halk ve topluluk tarafından Yılbaşı olarak kabul edilmekte ve bu ağırlıkta kutlanmaktadır.
Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart'ta güneş, göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye yönelir. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Bu nedenle 21 Mart, bütün varlıklar için uyanış, diriliş, kavuşma, bereket ve yaratılış günü kabul edilmiştir. Bu kabulün verdiği sevinç, kutlamalara coşkuyla yansıtılmıştır.
Asya'da yaşayan Türkler, Anadolu Türkleri ve İran Türklerinin yılbaşı olarak kabul ettiği bugün Miladi 21 Mart, Rumi 9 Mart'a karşılık gelmektedir.
NEVRUZ'UN DİĞER ADLARI
On iki Hayvanlı Türk Takviminde görüldüğü üzere Türklerde çok eskiden beri bilinen ve kutlanan Nevruz hakkındaki başlıca rivayet, bugünün bir kurtuluş günü olmasıyla ilinitilidir. Yani Ergenekon Çıkışı. İşte bu nedenle Nevruz, Türklerde yeni yılın başlangıcı olmaktan da öte bir "Çıkış" ve "Hürriyet" anlamları içermesi sebebiyle oldukça güçlü bir maneviyata sahiptir.
Asya'da Türklerin tamamında büyük bayram olarak kutlanan Nevruz, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tataristan, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri, Balkan Türklerinde tüm canlılığı ile yaşarken ilgili Türk öbekleriyle uzun süre birlikte yaşayan diğer halklarda da bu coşku, etkisini göstermiş ve Nevruz, diğer halklar tarafından da doğrudan ya da değişmiş hallerde de olsa kutlanmıştır.
Nevruz-i Sultani, Sultan Nevruz, Sultan Navrız, Navrız, Mart Dokuzu Nevroz, Navrus gibi adlarla İran'da ve Türkiye'de alt gruplarda çok daha da farklı adlarla anılmaktadır.
Ancak Nevruz hakkında son günlerin en güzel ifadesi Kazakistan Ankara Büyükelçisi Sayın Abzal Saparbekuli tarafından dile getirildi. "Ulusun Ulu Günü, Nevruz" Türk Dünyasının köklü ve ortak bayramının en güzel nitelendirilmesi şeklinde ortak kültürümüzde yerini alan ibare oldu.
Comments