top of page

Vitol ve SOCAR, Türkmenistan petrolü için anlaştı

Vitol ve SOCAR şirketleri, Türkmenistan petrolünü Bakü - Tiflis - Ceyhan (BTC) boru hattından taşıma konusunda anlaştılar.


socar

Energy Diary basınında yer alan açıklamaya göre, merkezi Hollanda’nın Rotterdam kentinde bulunan uluslararası enerji ve emtia ticaret şirketi Vitol, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR ile Ekim 2021’den itibaren Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattı üzerinden yılda 1 milyon ton Türkmenistan petrolü taşımak için bir anlaşma imzaladı.


Anlaşma, Rusya’nın Karadeniz’deki Novorossiysk limanından gelen Türkmen petrolünün arzını neredeyse %50 oranında azaltacak. Şu anda, Türkmenistan’dan Rusya Federasyonu üzerinden petrol geçişi ayda yaklaşık 160.000 tondur. Hammaddeler Hazar Denizi üzerinden tankerlerle Mahaçkale limanına taşınıyor ve oradan bir petrol boru hattıyla Novorossiysk’e pompalanıyor. Bu miktarın şu anda 80.000 tona düşmesi öngörülmektedir.


Rusya ve Azerbaycan uzun süredir Türkmen petrolü için rekabet ediyor. Yeni anlaşma ile bu rekabet yeni bir aşamaya girecek.


Kaynak : Atavatan

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page