top of page

Whatsapp Güncellemesi Telegram Tercih Sebebi Oldu

Güncelleme tarihi: 18 Oca 2021

#WatsAPPsiliyoruz #telegrama etiketleriyle bir anda #Twitter medyasında liste başı olan şikayetler, WhatsAPP'ın güncellemesinde tüm bilgi toplamaların yasal zemine oturtulmaya çalışıldığı üzerine. Bu sebeple Gizli Sohbet ve Bulut sohbet niteliği ile öne çıkan Telegram, #kavimgöçü olarak nitelendirilen bu harekette tercih edilen uygulama oldu.





Google başta olmak üzere ABD kaynaklı hemen tüm program ve uygulamalar zaten kullanıcı bilgilerini toplamak üzerine kurulu bir mantığa dayalı. Google, bazı programlarda indirme ve kullanma şartı olarak "Bu programı kullandığın takdirde senin adına telefon araması yapabilir ve ücretlendirmeyi senden alırım" gibi maddeler dahi içeriyor.


Konumların kaydedilmesi Google Maps ile her ay kullanıcıların mail adresine "Konum Deneyimleri" adı altında gelir ve "Buralarda en çok neyi beğendin?" sorusuyla geri bildirim de ister.


Atılan her adımı, kişi bazlı olarak kaydetme üzerine yoğunlaşan ABD yazılımlarının "Dinleme" özelliğinin internet ağı kapalı olduğunda da yapıldığı geçtiğimiz yıllarda tespit edildi.


Dinleme niteliğine göre yapay zekalı "Kahve Falı", "Tarot Falı" gibi bazı uygulamalar gelişti. Konuştuğunuz konu ile ilgili olarak falınızda bir şey çıkmazsa birkaç saat içinde bildirim almanız kesin.


Telegram ise Nikolai ve Pavel Durov adlında iki Rus yazılımcı tarafından 2013 yılının ortasında Telegram'ı çıkardığında Asya bölgesinde güvenliği tehdit eden ABD menşeli yazılımların bertaraf edilmesini amaçlıyordu. Büyük oranda Asya ülkeleri Telegram kullanmaya başladı.


Gizli Sohbet seçeneği ile bulutun da içinde daha gizli bir şifreleme özelliği, Telegramın en öne çıkan niteliği.

Belirlenen süreden sonra silinen mesajlar da yine eşsiz niteliklerden.


Aynı zamanda Telegram'da iki işinin birbiriyle görüşmesi için telefon numarasını vermesine gerek yok. Kullanıcı adını bilmek yeterli. t.me/tuvarthaber sitemizin Telegram davet linkidir. Tıkladığınızda görüldüğü üzere doğrudan Telegram'a yönlenir ve numaramızı bilmeden grubumuza dahil olabilirsiniz.


Aynı zamanda Telegram Gruplarının, katılmadan önceki mesajları, gruba katıldıktan sonra da görebilme imkanı bulunuyor. Yani Grup ne zaman açılmış ve ne kadar yayın yapmış ise hepsine sonradan katılan kişiler ulaşır durumdadır.


Diğer yandan Telegram ile Windows'ta grup sohbeti ve multimedya paylaşımı yapma özelliklerinin yanı sıra, rehbere kayıtlı maksimum 100 kişiye de yayın göndermeye imkân veriyor.


Web üzerinden uygulamanın açılma niteliğini Telegram, Whatsapp'tan daha önce hizmete sunmuştu. Şu an Whatsapp, web üzerinden her defasında kare kod kullanarak ve kullanım esnasında sık sık bağlantı koparak ilerlemesine karşın, Telegram web, bir kere hesabınıza gelen şifreyi webde yazıp girmeniz üzerine bir daha bağlantı kopma ya da her defasında yeniden giriş yapmak gibi zorunluluklar bulunmuyor.


Facebook ile başlayan "güvensizlik" facebook hesaplarının da silinmesiyle sessizce yıllar önce başlamıştı. Instagram'a akın eden kullanıcılar, bugünlerde Instagram'ın da Facebook ailesinden olduğunu öğrenince Whatsapp hesaplarını sildiği gibi Instagram hesaplarını da siliyor. Ancak o günlerde bu denli kitlesel eylem ifadesi ile algılanabilecek bir hareket ortada bulunmuyordu.


Şimdi ise Telegram'ın doğrudan kitlesine hitap niteliği sebebiyle Facebook, Instagram gibi Sosyal Medya hesaplarının Telegram Gruplarla firmaların yeni alternatifi olacak gibi duruyor.


Ayrıca ABD mi RUSYA mı bilgilerimizi tutsun, bunu mu tercih ediyoruz diye soran kullanıcılar için bilgi; Telegram, devlet tarafından grupları kapatma yetkisi verir. Bulut içindeki şifreli yazışmaları program tanınmaz hale getirir. İran, Telegram'da etkin olduğu imajı vermek için sık sık grup kapattırır. Ancak bunun içerikle bir ilgisi olamayacağını, sunucularda belirli takip edilebilir yolların bulunmadığını Rus yazılımcılar açıkladı.


Şimdilik Telegram ile tanışan Türkiye kullanıcıların en çok şikayet ettikleri konunun "Görünüm" ve "Sticker" eksikliği olduğu görülüyor. Ancak Rus yazılımlarının ve tüm ürünlerinin en belirgin özelliğinin "soğuk tasarım" olmasının bundan sonra nasıl seyredeceği merak konusu.


31 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page