top of page

Yıldırım Holding'ten Kazakistan'da Bir İlk

Türkiye’nin önde gelen firmalarından biri olan Yıldırım Holding, Kazakistan'daki ilk kalsiyum soda fabrikasını kuracak. Kazakistan'ın ilk soda külü tesisi Zhambyl bölgesinin Sarysu ilçesinde kurulacak.


Yıldırım Holding'ten Kazakistan'da Bir İlk


Proje, Türk Yıldırım Holding'in yan kuruluşu olan Qazaq Soda A.Ş. aittir. Projenin uygulanması 2021 yılının 3. çeyreği için planlanmaktadır.


İnşaat holding şirketler grubu BI Group ve uluslararası grup EPC Archirodon'un bir üyesi olan SemАrco, büyük bir kimyasal tesis olan Qazaq Soda'yı kurmak için Çin şirketi CAMC Engineering ve Dalian Dehua ile güçlerini birleştirdi.


İlk etapta tesise yapılacak yatırım 400 milyon dolar olacak ve işletmenin kapasitesi yılda 1 milyon tona kadar çıkacak. 500 bin ton kapasiteli tesisin ilk etabının 2024 yılında tamamlanması planlanıyor. İnşaat sırasında, ağırlıklı olarak yerel halktan olmak üzere yaklaşık 1000 uzmanın dahil edilmesi planlanmaktadır. İşletmenin devreye alınmasından sonra 300 yeni iş ve 1.000 iş kontenjanı sunulacaktır.


Bu projenin uygulanmasından sonra Kazakistan, dünyanın önde gelen soda üreticileri olan Çin, Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya ile aynı seviyeye gelecek. Şirket, Kazakistan'ın soda külü ithalatının %100'ünü ortadan kaldırmasına yol açacak, ülkenin iç ihtiyacını tam olarak karşılayacak ve yakın gelecekte ihracat yapması bekleniyor.


EPC-F projesi, yabancı yatırımcının katılımıyla uygulanacak ve Kazakistan Kalkınma Enstitüsü tarafından, hükümet programları kapsamında finanse edilecektir.


Projenin ana özellikleri:

- Dünyanın en verimli ve çevre dostu teknolojisi;

- 100 yılı aşkın bir süre için yüksek kaliteli kireçtaşı ve kaya tuzu rezervleri;

- Altyapıya erişim: demiryolları, su temini, elektrik (devlet desteği);

- CO2 / NOx / SO2 emisyonlarının en düşük seviyesine sahip atıksız teknoloji;

- Soda külü üretiminde uygulamanın iyileştirilmesi ve atık bertaraf ile ilgili beş tescilli patent;

- Damıtma çamurundan yan ürünlerin üretimi (yılda 500.000 ton ham CaCl2 ve yılda 100.000 ton NaCl);


" SemArco Genel Müdürü Damianos Efthymiadis :

Tesis sadece Kazakistan'ın değil tüm BDT bölgesinin en büyük kimya tesisi olacak. Halihazırda Kazakistan, yılda 350.000 ton soda külü ithal etmektedir; ancak talepte bir artış bekliyoruz. Soda külü cam, kimya, metalurji, madencilik ve tekstil endüstrilerinde 100'den fazla sektörde kullanılmaktadır. Ön tahminlere göre, Sarısu bölgesi yüzyıllarca yetecek kadar önemli kaya tuzu ve kireçtaşı rezervlerine sahiptir. Bu nedenle, yeni tesis birçok nesil Kazakistanlıya hizmet edecek. Ortak projemiz ülkenin sosyal, ekonomik ve teknolojik gelişimine güçlü bir ivme kazandıracak.


CAMCE Başkanı Wang Yuhang :

Kazakistan ve Çin, “Nurlu Yol” Girişimi ile Kuşak ve Yol Girişimi'ni derinden bağlayarak, iki ülkenin ortak ilerleme ve refahını sağlamak için uluslararası sahnede karşılıklı desteği güçlendirerek kapsamlı stratejik ortaklığı ilerletme kararlılığını sürdürüyor. Çin'in kilit kuruluşlarından biri olan "Gloing Global" stratejisine katılan CAMCE, Çin - Kazakistan Endüstriyel Kapasite İşbirliğinde aktif olarak hizmet vermiş, Kazakistan pazarlarında petrokimya, yeni enerji, ekolojik tarım, tıp ve diğerleri gibi sektörlerdeki fırsatları araştırmış ve belli sonuçlara ulaşmıştır. Bu proje, Kazakistan'ın kimya endüstrisine dahil olan CAMCE için bir atılımdır.



Yıldırım Holding Rusya ve BDT Başkan Yardımcısı Metin Oktay :

Dünya çapında tanınan bir uzman ve Soda Külü ve Türevleri CEO'muz Sayın İsmail Ceylan'ın liderliğinde bu önemli projeye başlamaktan büyük heyecan duyuyoruz. Metal ve madencilik sektörü için sahip olduğu büyük potansiyel ve kimya sektörü için Orta Asya'daki stratejik konumu nedeniyle Yıldırım Holding, bağlı ortaklıkları Yilmaden Holding ve Qazaq Soda LLP olmasına rağmen, Kazakistan'ı yatırım yapmak için tercih edilen ülke olarak tanımlamıştır. Nitekim 2013 yılından bu yana Yıldırım Holding Kazakistan'da 500 milyon doların üzerinde yatırım yaptı ve bu yeni yatırım, bu büyük ülkenin potansiyeline olan bağlılığımızın ve güvenimizin bir göstergesidir.

122 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page