top of page

"Yoksun" Amacına Ulaşan Bir Roman Oldu

Güncelleme tarihi: 18 Şub

TuvART Projeleri sahibi Yazar Elçin Öztürkoğlu'nun tam yedi yıldır yürütmüş olduğu farkındalık Azerbaycan kanadında nihayete ulaştı ve pasaportu biten Azerbaycan Türklerinin pasaport sorunları çözülmeye başladı. Diğer yandan tümden kimliksiz olan gençlerin, çocukların, ailelerin de kimliklerine kavuşmaları için girişimler devam ediyor.

kitap, yoksun, elçin öztürkoğlu


Kimliksiz Türkler Konusu Nedir?


Türkiye'de yaşayan ve sayısız sebeple pasaportunda sorun olan Türklerin, Türkiye'de yaşamaya devam ederken çocuk sahibi olmaları üzerine çocuklarının kimliksiz olarak yaşama adım atmasıyla başlayan sosyal durumdaki kişilerin dramı "Kimliksiz Türkler" olarak halk arasında anılmaya başladı.





YOKSUN Romanı Ne anlatıyor?


Pasaport problemi olan kişiler başta olmak üzere kimlik sahibi olmayan çocukların, ailelerin yaşadıkları dramla ilgili hikâyelerle konunun anlaşılır olması sağlandı. Kimliksiz Türkler ve yaşadıkları sorunlar, her yaştan, her konumdan insan ve olay örnekleri YOKSUN'da kurgusal roman olarak ele alındı.




Azerbaycan Tarafında Aliyev'in Yaklaşımı


Azerbaycan vatandaşlarının pasaport ve kimlik konusuyla doğrudan ilgilenen Aliyev ve devlet yetkilileri gerekli çözüm işlemlerine derhal başladı. Yazar Elçin Öztürkoğlu'nun Sayın Aliyev'e yazdığı destek ve yardım mektubuna da aşağıdaki şekilde cevap verildi.



Tüm Kimliksiz Türklerin Sorununu Çözmek İçin Türkiye'nin Sorumluluğu


Yazar Elçin Öztürkoğlu konuyla ilgili şu notları her zaman kamuoyu ile paylaşmaktadır.


"Her şeyden önce devletimizde kanayan bir yaradır Kimliksiz Türkler konusu. Doğrudan kanayan bir yara ve kara bir deliktir. Düşünün İstanbul'un ortasında milyonlarca insan var ama devletin bu kişilerden haberi yok. Ne yerler, ne içerler, nasıl yaşarlar kısmını geçtim; emniyet açısından da ciddi bir güvenlik açığıdır bu aynı zamanda. Keza bu insanların tam olarak hangi eller aracılığı ile ne tür amaçlar için kullanıldığını henüz tam olarak bilmiyoruz. Kullanıldıktan sonra başlarına ne geldiğini ise asla öğrenemiyoruz. Kapalı kutu gibiler. Belli çevreler tarafından ablukaya alınmışlar ve aslında özgür bir biçimde durumlarını da izah edebilir konumda değiller. Kullanılıyorlar, fakirlik içinde bırakılıyorlar, tüm yaşamsal haklarından mahrumlar ve devletimiz için yarın öbür gün nasıl bir tehdit nesli yetiştiğini şu an ön göremiyoruz. Umut ediyorum ki vicdanlı insan olurlar ve bu durumdan dolayı ülkemizi, milletimizi suçlamazlar. Aksi takdirde gerçekten de insanlık suçu haricinde bir de terör suçu ile karşı karşıya kalacağız ve daha da kötüsü şu ki; hepimiz Türküz! Bu gidişatın ivedilikle durdurulması ve Türkiye'de yaşayan Kimliksiz Türklerin, pasaport sorunu olan Türklerin sorunlarının çözülmesi gerektiğini söylemek zorundayım. Geldiğimiz noktada Azerbaycan'a, Aliyev'e teşekkürlerimi sunuyorum. Darısı diğer Türk Devletlerinin başına. Keza bu sorun sadece Türkiye'nin değil tüm devletlerimizin ortak sorunudur. Türk Devletleri Teşkilatı'nın da bu sebeple en önemli çalışma konuları arasında yerini mutlaka almalıdır."





158 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page