275 metre ile Türkiye'de gövde yüksekliği en yüksek olan Artvin Yusufeli Barajı, hizmete açılınca bugünkü Yusufeli de sular altında kalacak. Yusufeli doğumlu sanatçı Musa Güney, bu sebeple doğduğu topraklara sanatla veda etmeye hazırlanıyor.
Çoruh Nehri üzerinde altı buçuk yıldan bu yana yapımı sürdürülen Yusufeli Barajı, hızlı yapım süreci ile dünyada da bir rekor kırdı. Yusufeli Barajı, 558 megavat kurulu güce sahip santral ile 2,5 milyon insanın elektrik ihtiyacı karşılayabilecek. Ne var ki bugünkü Yusufeli, barajın açılmasından kısa bir süre önce tahliye edilip yeni yerleşim yerine geçecek.
Madem Yusufeli Sular Altında Kalacak
Yusufeli doğumlu Sanatçı Musa Güney, dünyada eşine az rastlanır bir etkinliğe Yusufeli Belediyesiyle birlikte imza atıyor.
Musa Güney öncülüğünde toplamda on ressam, sular altında kalmadan önce Yusufeli'yi resmedecekleri bir projeyle 2 - 8 Ağustos 2021 tarihinde Yusufeli'nde eşine az rastlanır bir çalıştaya imza atacak.
Yusufeli'nin sular altında kalmadan önce Yusufeli'nin resmedilmesi amacıyla yapılan çalıştaya, bölgenin yerel sanatçıları da çalıştay atölyesine katılarak kendi bakış açılarından Yusufeli'ne ait resimlerini yapabilecek. Halkın çalıştaya katılımı ise serbest olacak.
TOKİ'nin yeni yaptığı Yusufeli ilçesine insanlar taşınmadan önce güzel anılarla birlikte Yusufeli'nden ayrılsın diye sanatı devreye sokan Ressam Musa Güney, çalıştaydan birkaç hafta önce Yusufeli'ne giderek dağlarda kamp kurdu ve Yusufeli'ni resmetmeye başladı.
Yusufeli'nin sokaklarını, tarihi mekânlarını, çiçeklerini, asma köprülerini, sosyal yaşamını resmedecek olan sanatçılar: Sertap Yeğin (Bursa), Engin Korkmaz (Bursa), İsmail Tetikçi (Bursa), Orhan Zafer (Ordu), Mehmet Hacıfettahoğlu (Trabzon), Musa Güney (İstanbul), Mümin Candaş (Trabzon), Nurullah Aydın (İzmir), Mustafa Albayrak (İstanbul), Tolga Boztoprak (İstanbul)
Yusufeli için Erzurumlu Halk Müziği Sanatçısı Nurullah Akçayır tarafından "Yusufeli İçin Söyle" çalışması vesilesi ile Yusufeli'nden görüntüleri bu videoda seyredebilirsiniz.
Comentarios