BES Ayrılma Talep Formu
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Ayrılma Talep Formu, firmaların sitesinde yer almalıdır. Ancak bazı firmalar, katılımcının doğrudan irtibatı ile bu formu sunmayı tercih eder. Mevzuata göre "İhtiyaca karşılık gelen dokümanların kolay ulaşılır olması" çerçevesinde aslında bu formların sitelerde, kolay ulaşılan bir yerde olması gereklidir. TuvART Haber, BES Cayma ve BES Ayrılma Talep Formunu ücretsiz yayınlıyor.

Emeklilik Gözetim Merkezinde yayınlanan BES Ayrılma Talep Formunu, tüm BES şirketleri kendi logolarını ekleyerek resmi web sitelerinde hizmete açar ya da katılımcıların, doğrudan kendileri ile iletişim kurmaları halinde paylaşır.
Resmi web siteleriyle ilgili mevzuata göre "İhtiyaç duyulacak tüm bilgi ve belgelerin kolay ulaşılır bir halde web sitesinde yer alması gerektiği" yönündeki detaya göre aslında bu formlar, belgeler ve bilgiler, BES şirketlerinin web sitesinde kolayca bulunabilecek bir yerde konumlanmalıdır.
Fakat bazı BES Şirketleri, bunu uygularken bazıları uygulamamaktadır.
Türkiye Hayat Emeklilik ve Anadolu Hayat Emeklilik, BES Ayrılma Talep Formunda en çok arama yapılan Google sorgusu olmasına rağmen, ne yazık ki bu firmalar sitelerinde hâlâ BES Ayrılma Talep Formuna yer vermemeye devam etmektedir.
Bu sebeple;
Türkiye Hayat Emeklilik BES Ayrılma Talep Formu için lütfen mavi yazılı alana ya da aşağıdaki belgelere tıklayınız.
Anadolu Hayat Emeklilik BES Ayrılma Talep Formu için lütfen mavi yazılı alana ya da aşağıdaki belgelere tıklayınız.
Devletin resmi kurumu olan Emeklilik Gözetim Merkezinde yayınlanan BES Ayrılma Talep Formu için lütfen tıklayınız.
Allianz BES Ayrılma Talep Formu için lütfen tıklayınız. Allianz'a BES Ayrılma Talep formunuzu iletmek için e-posta gönderebilirsiniz ve Allianz Hayat Emeklilik'e e-posta göndermek için lütfen tıklayınız.
Ayrıca 0850 399 99 99 numaralı iletişim numarası ile Allianz Hayat ve Emeklilik BES şirketine ulaşabilir ve 0216 556 67 77 numaralı faks üzerinden belge gönderimi sağlayabilirsiniz.
0850 202 20 20 numaralı iletişim numarası ile Türkiye Hayat ve Emeklilik BES şirketine ulaşabilir ve 0212 310 39 99 numaralı faks üzerinden belge gönderimi sağlayabilirsiniz. bilgi@turkiyehayatemeklilik.com.tr bu e-posta adresi üzerinden Türkiye Hayat ve Emeklilik BES Ayrılma Talep Formunuzu iletebilirsiniz.
Ayrıca 0850 724 55 00 numaralı iletişim numarası ile Anadolu Hayat ve Emeklilik BES şirketine ulaşabilirsiniz. hizmet@anadoluhayat.com.tr bu e-posta adresi üzerinden Anadolu Hayat ve Emeklilik BES Ayrılma Talep Formunuzu iletebilirsiniz.
Lütfen unutmayın, TuvART bir haber sitesidir ve BES sektörü hakkında bilgi paylaşır. Ayrılma işlemleriniz için lütfen BES şirketinizle iletişim kurunuz.
BES Ayrılma Hakkında En Çok Sorulan Sorular
Otomatik Katılım Sisteminden Cayma Nasıl Olur?
Otomatik Katılım Sistemi, işveren tarafından çalışanların sisteme zorunlu olarak katılmasını kapsayan bir sistemdir. Devlet tarafından bireyleri tasarrufa yönlendirmek için zorunlu kılınan bu sistem, Türkiye'deki ekonomik kriterler sebebiyle çalışanlar tarafından çok sevilen bir yatırım sistemi olamadı. Buna OKS BES Fonlarının yeterli performansta yönetilememesi katkı sağlayan bir diğer olumsuzluk oldu. Bu sebeple çalışanlar, maaşlarından küçük de olsa OKS için kesinti yapılmasını yüksek oranda istemiyor ve hemen OKS'den caymak istiyor. Ancak bu noktada nasıl ilerleyeceğini genelde bilmiyor. Çünkü iş verenler, çalışanları OKS'ye dâhil ederken doğru bilgilendirme yapmıyor. Çalışanlar da OKS Cayma halinde ne yapacağını çok iyi bilmiyor. Bu noktada en çok şikayet olan konulardan biri de BES Şirketlerine katılımcıların "Haberim olmadan beni eklemişler" ya da "haberim olmadan hesabımdan para çekmişler" gibi konu başlıklarıdır. Bu şikayetlerin temeli BES şirketi değil, çalışanın iş vereni ve insan kaynakları birimidir.
OKS Cayma için yapılacak işlem basittir. Hangi BES şirketine bağlı iseniz o şirketin OKS Cayma için açtığı telefon numarasını aramak ve cayma isteğini iletmektir.
Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta bulunuyor; çalışan, OKS cayma hakkını kullandığını mutlaka iş verenine ve insan kaynakları birimine iletmelidir. Aksi takdirde çalışanın maaş aldığı şirket, OKS için çalışanın maaşından kesinti yapmaya devam edecektir.
BES ayrılma nasıl yapılır?
BES sözleşmenizi iptal etmek istiyorsanız bağlı olduğunuz BES şirketi ile irtibata geçmeniz ve talebinizi iletmeniz yeterlidir. BES sözleşmenizi şayet bir banka üzerinden aldıysanız bankanızla da görüşebilirsiniz. Bankanız, sizin için işlemlerinizi BES şirketi ile arka planda görüşerek tamamlayacak ve BES birikiminizden almanız gereken miktarı belirtmiş olduğunuz vadesiz hesabınıza aktaracaktır. BES şirketinize ilettiğiniz IBAN numarasının vadeli hesaba ait olmadığından lütfen emin olun. Çünkü BES para ödemeleri, vadesiz hesaba yapılmaktadır.
BES ten ayrılma kaç gün sürer?
Bireysel Emeklilik Sistemi, bir tasarruf sistemidir ve sisteme yatırmış olduğunuz paranız BES fonlarında değerlenir. Ayrılma talebinizin ardından yasal süreler çerçevesinde bu fonların satışı gerçekleşir. BES cayma süresindeki yasal süre 20 iş günüdür. Ancak bazı katılımcılar, firmalarına yanlış IBAN belirttiği ya da nüfus cüzdanı fotokopisi iletmediği hallerde, "eksik evrak" kriterince bu süre uzar ve yasal süre aslında BES şirketi tarafında aşılmış sayılmaz. Lütfen BES ayrılma Talep formunuzu firmanıza iletirken BES ayrılma talep formunu doğru doldurduğunuzu, belirttiğiniz IBAN'ın vadesiz bir hesaba bağlı olduğunu, nüfus cüzdanı fotokopinizle beraber BES cayma formunuzu ilettiğinizden emin olunuz. Aksi takdirde 20 iş günü, uzamak zorunda kalacaktır ve gereksiz yere şikayet sitelerine, firmanızı şikayet etmiş olacaksınız.
Bireysel emeklilik iptalinde para kesilir mi?
BES Kesintisi olarak literatüre geçen bu bilgi, katılımcılarda farklı yorumlara sebep olmaktadır. Keza bazı firmalar, bazı müşteri kitlesine BES kesintisini hariç tutan özel BES planlar sunma hakkına sahiptir. Bu BES planlarda bile her türlü BES sözleşme sonlanmasında %5 stopaj kesintisi vardır. Ancak Bireysel Emeklilik Sisteminin yasal olarak belirttiği BES kesintileri şu şekildedir:
DEVLET KATKISI BES KESİNTİLERİ :
Sistemden 3 yılda ayrılma durumunda devlet katkısı tutarının tamamı kesilir. Yani herhangi bir katkı payı alınamaz.
3 ile 6 yıl arasında sistemden ayrılma durumunda hesaptaki devlet katkısı tutarının %15' i alınırken %85'i kesilir.
6 ile 10 yol aralığında ise alınacak olan devlet katkısı tutarı %35'tir.
YÖNETİM GİDER KESİNTİLERİ :
Bireysel Emeklilik sözleşmenin ilk 5 yılı süresince giriş aidatı ve yönetim gider kesintisi toplamı, her yıl için ilgili takvim yılı başında belirlenmiş ilk 6 ay için açıklanan aylık brüt asgari ücretin %8,5’ini aşamayacak şekilde alınabilir.
VEFAT DURUMUNDA BES KESİNTİ KONUSU:
Emeklilik, vefat, maluliyet gibi durumlar haricinde sözleşmeni 5 yılı dolmadan sonlandırman durumunda; bu dönemde alınabilecek olan ve ayrılma tarihine kadar tahsil edilmemiş olan tutar, Bireysel Emeklilik hesabından ertelenmiş giriş aidatı olarak indirilebilir.
GİRİŞ AİDATI KESİNTİSİ :
Sözleşmenin ilk 5 yılından sonra sözleşme sonuna kadar giriş aidatı, yönetim gider kesintisi adı altında herhangi bir kesinti yapılamaz. Bu aidat, brüt asgari ücrete göre her yıl değişebilir.
BES STOPAJ KESİNTİSİ :
BES sözleşmeni sonlandırman durumunda stopaj uygulanır. Stopaj oranı 10 yıldan önce %15, 10 yıldan sonra %10, emeklilik, vefat ve maluliyet durumunda ise stopaj %5 olarak uygulanır.
Bireysel emeklilik iptali para iadesi nereden alınır?
Bireysel Emeklilik Sistemine girerken katılımcılar bir sözleşme imzalar. Bu sözleşme dijital de olabilir, doğrudan kağıt belge de olabilir. Ancak katılımcılar mutlaka sisteme girerken, BES şirketine bir IBAN numarası belirtir. Bu IBAN numarası, vadesiz bir hesaba ait olmalıdır. Hem katılımcı hem de BES Şirketi bu IBAN ve hesabı inceler, vadesiz hesap olduğunu teyit eder. BES Ayrılma halinde birikim de işte bu hesaba yatar. Ancak bazı durumlarda katılımcılar, BES ayrılma talep formuna başka bir IBAN numarası yazabilir. Başkasına ait bir IBAN numarası yazanlar da vardır. Bu sebeple bu noktada çoğu zaman operasyonel karışıklık olabilir. Sisteme ilk başta belirtilen IBAN'a birikimi iade etmek birinci seçenek olduğu için operasyon birimi ayrılma talep formundaki IBAN'ı görmezden gelebilir. Bu sebeple katılımcı, ilk belirttiği hesaba paranın yattığını anlamaz ve şikayet sitelerine "paramı ödemediler" diye şikayet açabilir. Bu sebeple Ayrılma talep formuna yazacağınız IBAN'ın ilk belirttiğiniz IBAN olmasına dikkat ediniz. Farklı bir IBAN belirtiyorsanız, BES Ayrılma talep formunu iletirken bu detayı da mutlaka belirtiniz. O zaman BES ayrılma talep formunda belirttiğiniz IBAN'a paranız iade edilecektir.