top of page

Uhnaagiyn Hürelsüh, Doğu Ekonomik Forumu'nda hitap etti

2015 yılından bu yana altıncı defa düzenlenen Doğu Ekonomik Forumunda Rusya'nın davetlisi olarak katılım sağlayan Uhnaagiyn Hürelsüh, bölge ülkeleriyle verimli çalışma arzusunu ifade eden bir konuşma yaptı.


Moğolistan Devlet Başkanı Uhnaagiyn Hürelsüh ve Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev
Moğolistan Devlet Başkanı Uhnaagiyn Hürelsüh ve Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev

Moğolistan Devlet Başkanı U.Khurelsukh, Doğu Ekonomik Forumu'nun genel kurulunda bir konuşma yaptı. Moğolistan Devlet Başkanlığı Basın Ofisince yayımlanan metnin tamamı aşağıdaki gibidir.



MOĞOLİSTAN CUMHURBAŞKANI:

Değerli Vladimir Vladimirovich Putin,


Değerli konuklar ve delegeler,


Bayanlar ve Baylar,


Bu gün size barış diliyorum.


Öncelikle, beni Doğu Ekonomik Forumu'na davet ettiği için Rusya Devlet Başkanı'na teşekkür etmek istiyorum. Moğolistan, 2015 yılından bu yana altı kez düzenlenen Doğu Ekonomik Forumu'na dördüncü kez devlet başkanı olarak katılıyor. Bu sadece Moğolistan'ın foruma bağlılığının bir kanıtı değil, aynı zamanda gelecekte bölge ülkeleriyle verimli ve karşılıklı yarara dayalı çalışma arzusunun da bir ifadesidir.


Doğu Ekonomik Forumu'na katılanların sayısı yıldan yıla artıyor ve sadece ekonomik, iş dünyası değil, aynı zamanda uluslararası alanda tanınan siyasi, sosyal ve bilimsel alanların temsilcileri, küresel kalkınma, jeopolitik istikrar gibi çok çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunuyor. Pasifik bölgesinde saygın bir diyalog mekanizmasına dönüşürken, somut faydalarının artmaya devam edeceğinden eminim.


"Değişen Dünyada Uzak Doğu için Yeni Fırsatlar" başlıklı bugünkü konferans, dünya pandeminin yol açtığı kısa vadeli sosyal ve ekonomik zorluklara yeni çözümler aradığı için önemlidir.


Bu nedenle, forumun Uzak Doğu, Asya ve Pasifik'teki salgın ve krizin etkileriyle mücadele etmek, bölgedeki ekonomik ve diğer işbirliğini yoğunlaştırmak ve karşılıklı yarar sağlayan projeler başlatmak için yeni fırsatlar yaratmada önemli bir rol oynayacağını umuyoruz. ve programlar.


Salgınla mücadelede bağışıklama kilit bir rol oynadığından, salgın sırasında Moğolistan halkına yardım eden ülkeler ve uluslararası kuruluşlar da dahil olmak üzere Covid-19 aşılarını geliştiren, üreten ve dağıtan ülkelere derin şükranlarımızı sunmak istiyoruz. yol.


Moğolistan halkı adına, bu fırsattan yararlanarak Moğolistan halkı adına Rusya, Çin, Hindistan ve Japonya Hükümeti'ne aşımızın Moğolistan'a ulaştırılmasındaki mali yardımları için derin şükranlarımı sunmak istiyorum. en şiddetli covid-19 salgını.


Pandemiden korunma, aşıların adil dağılımı, aşıların daha az gelişmiş ülkelere bağışlanması ve pandemi kontrolünde deneyimlerin paylaşılması konusunda bölgesel ve küresel işbirliği, pandemileri hızla aşmanın tek yolu olabilir.


Dünyanın bu zor zamanlarında 32. Yaz Olimpiyatlarına başarıyla ev sahipliği yapan Japonya Hükümetini, halkını ve gönüllülerini tebrik ederiz. Pandeminin zorlu koşullarında 206 ülkeden 11.000'den fazla sporcunun katılımıyla halka açık bir etkinlik düzenlemek harika bir deneyimdi.


Bu yılın Moğolistan ile Rusya arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 100. yıl dönümü olduğunu belirtmek sevindiricidir. Zengin bir tarihe sahip iki ülke arasındaki kapsamlı işbirliğinin, bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlayacak Kapsamlı Stratejik Ortaklık kapsamında daha da zenginleşeceğine ve güçlendirileceğine inanıyoruz.


İki ebedi komşumuz Rusya ve Çin ile dostane ilişkilerin ve işbirliğinin sürdürülebilir gelişimi, dış politikamızın bir önceliğidir. Unutulmamalıdır ki, halkların dostluğuna ve karşılıklı anlayışına dayalı ortaklığımız, Covid-19 salgını ile içinde bulunduğumuz zor duruma rağmen her alanda aktif olarak genişlemektedir.


Moğolistan, Rusya'nın “Büyük Avrasya Ortaklığı” ve Çin'in “Bölgeler ve Yollar” girişimlerini her zaman desteklemiştir ve özellikle bölgemizde altyapıyı, yeşil büyümeyi ve çevresel bozulmayı restore etmeye yönelik proje ve programlarda birlikte yakın çalışmaya devam edecektir. .


Moğolistan'ın ekonomik toparlanması çerçevesinde, madencilik, imalat, gıda, tarım, enerji ve turizm, 2020 yılında Moğolistan Eyaleti Büyük Hural (Parlamento) tarafından onaylanan “Vizyon 2050” uzun vadeli kalkınma politikasına dayanacaktır. küçük ve orta ölçekli işletmeleri, ulaşım lojistiğini, yaratıcı endüstrileri ve bilgi teknolojisini öncelikli alanlar olarak teşvik eder.


Bu bağlamda Uzak Doğu ve Asya-Pasifik bölgesindeki ülkelerle çalışmayı dört gözle bekliyoruz.




Bayanlar ve Baylar,


Moğolistan, iki büyük ülkeyi, Rusya ve Çin'i sınırlayan benzersiz bir konuma sahip bir ülkedir.


Moğolistan'ın ticaret ve ekonomi sektörü iki komşumuza büyük ölçüde bağımlıdır ve bu iki ülke ile ekonomik ilişkilerimize ve işbirliğimize büyük önem veriyoruz.


Moğolistan, dünyanın karayla çevrili 32 gelişmekte olan ülkesinden biridir. Bu nedenle, Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan coğrafi konumun avantajını kullanarak bir ulaşım, ticaret ve hizmet merkezi olarak “Transit Moğolistan” olmayı hedefliyoruz.


Covid-19 salgını nedeniyle Moğolistan, dünyadaki diğer ülkeler gibi büyük ticari ve ekonomik zorluklarla karşı karşıya, ancak bu yılın başından itibaren Moğolistan ekonomisinin aşamalı olarak toparlanması bekleniyor.


Salgın öncesinde, 2017-2019'da Moğolistan'ın GSYİH'sı ortalama yüzde altı büyüdü. Bu dönemde dış ticaret dengesi 1-2 milyar USD fazla verecek, doğrudan yabancı yatırımlar 2-3 milyar USD'de sabit kalacak, Moğolistan'ın borç yönetimi önemli ölçüde iyileştirilecek, kredi notu yükseltilecek ve resmi yabancı döviz rezervleri makul bir seviyeye ulaşacak, döviz kuru dalgalanmalarının istikrara kavuşması ve enflasyonun hedef seviyede kalması için uygun koşullar yaratıldı.


Ancak pandemi nedeniyle küresel ekonomik aktivitenin yavaşladığı 2020 ve 2021 yıllarında Moğol ekonomisi de büyük zorluklarla karşı karşıya kaldı ve bu zorluğun üstesinden gelmek için döngüsel olmayan maliye, para politikası ve kriz karşıtı ekonomik destek programları uyguluyoruz. .


Ayrıca diğer ülkeler, yabancı ve yerli yatırımcılar, girişimciler ve çok uluslu şirketler ile aktif olarak işbirliği yapmaktadır.


Örneğin ekonomimizin lokomotif sektörlerinden biri olan madenciliğin yanı sıra ihracata yönelik sektörler, tarım, enerji, doğalgaz ve petrol arıtma gibi büyük proje ve programları hayata geçiriyoruz.


Uzak Doğu bölgesi doğal kaynaklar açısından zengindir ve Doğu Asya bölgesinde önemli bir ticaret ve ekonomik merkezdir. Dünyanın dört bir yanından yatırımcılar ve işletmeler Uzak Doğu'ya giderek daha fazla ilgi gösteriyor.


İşbirliği fırsatlarını araştırmak ve bölgedeki ekonomik faaliyetleri genişletmek için Vladivostok'ta bir Ticaret Temsilciliği Ofisinin kurulmasının, daha fazla ticari ve ekonomik işbirliğine önemli bir katkı sağlayacağından eminiz.


Ticaret Temsilciliği Ofisi, Moğolistan ve Uzak Doğu arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin genişletilmesinden, ürünlerini deniz yoluyla Doğu ve Güneydoğu Asya da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki ülkelere ihraç etmekten, mallarını ithal etmekten, yatırım çekmekten ve pazar araştırmalarından sorumludur.


Moğolistan her zaman Avrasya Ekonomik Birliği ile işbirliğini genişletmeye odaklanmıştır. Şu anda Avrasya Ekonomik Birliği ile bir serbest ticaret anlaşması yapma olasılığını inceliyoruz.


Böyle bir anlaşmanın dış ticaretin önündeki engellerin azaltılmasında ve Moğolistan'ın bölgesel ekonomik entegrasyona katılımında önemli bir rol oynayabileceğine inanıyoruz.


Uzak Doğu'da ekonomik ilişkiler alanında Rusya, Moğolistan ve Çin arasında bir "Ekonomik Koridor" kurulması programından bahsetmek istiyorum.


Bu program çerçevesinde demiryolu ve karayolu koridorlarının yenilenmesi ve inşası, Moğolistan toprakları üzerinden Rusya'dan Çin'e doğal gaz boru hattı inşası ve komşu ülkelerle işbirliği gibi büyük proje ve programları hayata geçiriyoruz.


Örneğin, Uzak Doğu'daki en önemli gelişmelerden biri olan Moğolistan üzerinden doğalgaz boru hattı projesi için fizibilite çalışması yapılıyor.


Asya ve Avrupa arasındaki en kısa karayolu ve demiryolu bağlantısı Moğolistan'dan geçmektedir. Bu nedenle, Moğolistan'ın bu elverişli coğrafi konumunu kullanarak bir ticaret, lojistik ağı ve yük trafiğinin kurulmasının, Rusya, Çin ve Asya ve Avrupa arasındaki artan ticaret ve ticaret cirosu bağlamında bölgesel işbirliğine olumlu bir etkisi olacağına inanıyoruz.


Moğolistan, ticaret ve taşımacılığı kolaylaştırmak ve yeni bir demiryolu ağının inşası, karayolu ağının genişletilmesi ve yeni bir uluslararası havaalanı, bölgesel taşımacılık ve lojistik inşası dahil olmak üzere deniz ve transit taşımacılığı geliştirmek için tutarlı ve açık bir politikaya sahiptir. merkez. büyük ölçekli inşaat çalışmalarına başladı.


Gelecekte, Orta Moğol Demiryolu Koridoru iyileştirilecek, Transbaikalia'dan Çin'e doğu demiryolu koridoru Moğolistan'ın doğu kısmından inşa edilecek ve Tuva, Moğolistan'ın batı kısmı üzerinden Çin'e bağlanacak. Batı demiryolu koridoru ve üç ülkeyi birbirine bağlayan bir otoyol inşaatı gibi uygun maliyetli ve stratejik projelerin yapımını hızlandırmak.


Moğolistan, bu büyük ölçekli bölgesel ve ulusal, verimli, gelecek vaat eden ve kalkınma projelerini uygulamak için sizinle birlikte çalışmaya açıktır.



Uhnaagiyn Hürelsüh ve Kasım Cömert Tokayev
Uhnaagiyn Hürelsüh ve Kasım Cömert Tokayev

Bayanlar ve Baylar,


Günümüzde çevresel ve ekolojik konulara dikkat etmez ve ciddi önlemler almazsak, çevresel bozulma ve aşırı hava olaylarının sıklığı artacak ve bu da ülkelerin sürdürülebilir ekonomik kalkınmasına ve insan habitatına büyük zararlar verecektir.


Rusya'nın Yakutya kentinde çıkan orman yangınlarından çıkan duman sadece Moğolistan'ın başkenti Ulan Batur'a değil, Arktik Okyanusu'na da sıçradı ve Moğolistan'daki toz fırtınaları Çin, Japonya, Kore ve Pasifik'e sıçradı.


Birlikte yaşayan ülkelerin bölgede birlikte çalışmasının ve afetten korunma, önleme, çevresel sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğiyle mücadele konularında ortak proje ve programlar uygulamasının önemli olduğu konusunda hemfikir olacağınızı umuyoruz.


Bölgede sınır ötesi enerji bağlanabilirliğinin geliştirilmesi, Kuzeydoğu Asya ülkelerinin elektrik ihtiyacının karşılanması ve yenilenebilir enerji üretiminin payının artırılması açısından önemlidir.


Yerli enerji ihtiyacını karşılamanın yanı sıra enerji ihracatçısı olmayı hedefleyen Moğolistan, bu kapsamda Gobi bölgesinde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması ve Moğolistan'da hidroelektrik projelerinin hayata geçirilmesi için bölge ülkeleriyle işbirlikleri başlatmıştır.


Nüfus göçü, iklim değişikliği, ekolojik dengesizlikler ve mikrobiyal evrim gibi birçok faktör, hayvanlardan insanlara yeni ve tekrarlayan enfeksiyon riskini artırmaktadır.


Sınır ötesi bulaşıcı hastalık tehdidinin arttığı bir zamanda, gelecekteki salgınlara karşı hazırlıklılığı güçlendirmek için bölgesel işbirliğini genişletmenin bir parçası olarak hızlı bilgi alışverişi, deneyim paylaşımı ve işbirliği için bir mekanizma geliştirmek önemlidir.


Sağlık sisteminin güçlendirilmesi ekonomik büyüme ve ciro için bir fırsat sağladığından, bölgede biyogüvenlik ve pandemi önleme alanında daha fazla işbirliğini tartışmayı öneren onurlu organizatörlere ve katılımcılara dikkatinizi çekmek istiyorum.


Bayanlar ve Baylar,


Hepinize, Doğu Ekonomik Forumu katılımcılarına, Asya-Pasifik bölgesinin ilerlemesi, zorlukları ve işbirliği hakkında görüş alışverişinde bulunma fırsatı diliyorum.


Biz Moğollar bu forumdan çok güzel iş fikirleri duyduk ve fikirlerimizi sizinle paylaşmaya çalıştık.


Konferansı düzenlediği için Rus tarafına ve beni konferansa katılmaya davet ettiği için Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Vladimirovich'e teşekkür etmek istiyorum.


İlginiz için teşekkür ederiz.

11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page